Как да отучите детето от грозния навик да си гризе ноктите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Навикът да си гризе ноктите се среща при 25% от децата и е опасен – в устатата попадат микроорганизми, увреждат се ноктите и кожата, а раните се инфектират

Може да пострадат и зъбите.

Започнете борба веднага щом забележите вредния навик.

Наблюдавайте детето в продължение на седмица и обърнете внимание кога си гризе ноктите. Най-често случаите са два – от скука или от напрежение. Постарайте се да отстраните причините, иначе няма шанс да се преборите с навика, защото като си гризе ноктите, притесненото дете се успокоява.

Помнете, че детето си гризе ноктите неосъзнато

Според специалистите да го наказвате е безполезно и дори вредно – неврозата ще стане по-устойчива. Важното е то да осъзнае вредния си навик и да се опитва само да се бори с него, като го забележи.

Когато вие го забележите, задължително е да отклоните вниманието на детето с нещо, което ангажира ръцете му.

За да го подсещате, че не бива, може да използвате специални горчиви и безвредни лакове за нокти. Обяснете, че това не е наказание, а лекарство.

На някои деца им харесва усещането на твърдия нокът в устата. Предложете замяна – тиквени семки. Внимавайте обаче гризкането на нещо за ядене да не се превърне в друг лош навик.

Малките деца искат да са като възрастните, а и в някаква степен са суетни. Научете сина или дъщеря си да се грижи за ноктите си и да мисли за красотата им. Подарете несесер за маникюр в ярък калъф. Създайте си ритуал след къпане да режете ноктите и да избутвате кожичките.

Това се отнася и за момичета, и за момчетата. Маникюрът не е женски навик, а нормален стремеж за всички хора да изглеждат чисти и спретнати.

На момиченце може да купите и детски лакове за нокти на водна основа

Щом детето иска да се отърве от вредния навик, предложете му експеримент – да прекара 5 часа без гризане, като само се контролира. После увеличете времето. Може да започнете и само с 1 час, нека целта е реалистична – по-лесно ще бъде постигната, детето ще се зарадва на постижението си и ще поиска на надскочи себе си. Важното е тези отрязъци от време да му помогнат да осъзнае, че може да се пребори с лошия навик. А вие отбелязвайте неговите победи с малки награди.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар