Има спасение от въшките: съвети и домашни рецепти

промоции

Онези малки, безкрили насекоми, които живеят в косата и се хранят с кръв – въшките, пак плъзнаха в училища и детски градини


При хранене те инжектират слюнка в кожата на главата и това предизвиква силен сърбеж. Затова ако видите, че детето често се чеше, не се успокоявайте, че вие сте чисто семейство – въшките най обичат чистотата.

Освен това предпочитат децата – повече им харесва да се хранят с мастния секрет, отделян от техния скалп.

Профилактично разресвайте косата 2 пъти седмично с гребен, потопен в чаша с топла вода с оцет или с 10 капки масло от чаено дърво.

За да предпазите детето задължително го мажете с 1-2 капки лавандулово масло

Може да сложите и масло от чаено дърво в шампоана, с който миете косата на детето.

Можете да откриете паразитите при щателен преглед на косата. Обърнете специално внимание на областта около тила и ушите. Възрастните въшки се откриват по-лесно при мокра коса. Гнидите стоят на около сантиметър от основата на косъма. За разлика от пърхота те са здраво закрепени и се отстраняват трудно.

В аптеките се продават специални препарати срещу въшки. Старата рецепта с газ, олио и оцет, смесени в равни количества, също върши работа. Скалпът и цялата коса се намазват и главата се завива в кърпа. Измива се след 10-ина часа. Разресва се старателно кичур по кичур с гъст гребен, натопен в топъл оцет. Добре е процедурата да се повтори след седмица.

Ако имате притеснение, че препаратите срещу въшки ще предизвикат алергия, опитайте да ги изчистите с природни средства. Смесете 4 чаши ябълков оцет с 20 капки етерично масло от лавандула, розмарин, вратига и чаено дърво. Сложете течността в спрей и обилно напръскайте сухата коса до корените. Втрийте и в скалпа. Покрийте главата, с найлонова шапка, вържете я плътно и оставете цял ден. Вечерта грижливо разрешете с гъст гребен и измийте косата. Повтаряйте няколко дни.

Задължително е да обезпаразитите и дома – дрехи, чаршафи, възглавници, плюшени играчки, гребени, четки и всякакви други предмети, които са били в директен контакт с главата. Изперете ги при температура поне 60 градуса. Изчистете внимателно къщата и колата с прахосмукачка.

После продължете да преглеждате дали т.нар. главови въшки не са предизвикали дерматит

Той най-вероятно е резултат от това, че детето се е чесало и е разранявало кожата. По-рядко е заради алергия, предизвикана от препарата. Смята се, че самите въшки не са причина за алергия, макар че отделят слюнка и фекалии, в които има вещества, предизвикващи силен сърбеж.

Освен на скалпа обърнете специално внимание на областите на челото близо до косата, зад ушите, на тила, във и около веждите. При зачервявания и лющене на кожата непременно заведете детето при дерматолог.

Специалистът ще определи точна какво е причината за промените по кожата и ще предпише с какво да ги лекувате. Паразитозният дерматит е различен от другите видове, затова не прибягвайте към самолечение. Неправилните медикаменти могат да влошат заболяването.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар