Защо жените страдат по-често от множествена склероза?

промоции

Множествена или мултиплена склероза е хронично възпалително заболяване на централната нервна система


При него имунната система погрешно се насочва към миелина – мастната субстанция, която защитава нервните влакна в мозъка и в гръбначния мозък. Нарушаването на целостта на външния слой води до нарушение и в комуникацията между мозъка и останалата част от тялото.

Множествената склероза няма нищо общо с атерослерозата, която е увреждане на кръвоносните съдове

Всеки може да се разболее от множествена склероза, но жените са 2 пъти по-засегнати. Най-често заболяването не се открива при деца. Диагностицира се във възрастта между 15 и 60 години.

Рискът това да се случи е по-висок при семейна анамнеза за множествена склероза или други автоимунни заболявания

При комбиниране на два неблагоприятни фактора като мононуклеоза и пушене например опасността от развитие на заболяването се увеличава.

Пациентите, които развиват множествена склероза, често разбират късно. В ранните етапи симптомите може да идват и да изчезват, да се появи оплакване и след това нищо да не ги тревожи няколко месеца или дори години. Медицината засега няма средства да излекува заболяването, но при започване на ранно лечение повечето подвидове напредват бавно.

Основните признаци, които трябва да насочат към консултация с невролог, са слабост и умора. Около 80% от хората с множествена склероза имат в много ранен стадий необяснима мускулна слабост, която обикновено започва в краката. Възможно е също изтръпване или мравучкане, често в комбинация с хронична умора.

Нарушение на зрението и двойно виждане също са симптоми на множествена склероза, тъй като тя предизвиква възпаление на оптичния нерв.

Неотслабващата болка в краката, мускулната скованост или спазми са общи признаци на болестта. Срещат се при 55% от пациентите с множествена склероза още в ранните етапи на болестта. Жените имат този симптом по-често от мъжете.

Характерни са също постоянните позивни за ходене до тоалетна, често и сексуална дисфункция

Тъй като заболяването засяга нервната система, не са необичайни когнитивните проблеми – затруднения в речта или паметта, мудност на мисловните процеси, трудно задържане на вниманието.

Личният лекар обикновено насочва към специалист за очен и неврологичен преглед. Понякога се налага и гръбначна пункция, за да се изследва течността, обкръжаваща мозъка и гръбначния мозък.

Диагностицирането на множествената склероза не е лесно и може да отнеме известно време. Трябва да държите под око изброените 5 основни симптома и да не се колебаете да потърсите лекарско мнение, а при нужда – и второ.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар