Депресия от телевизора – опасност от нощното гледане

Дългото взиране в телевизора, особено вечер, не остава без последствия за здравето. Ето какво трябва да имате предвид, особено ако обичате да заспивате пред него


Ако сте „бухал“ и предпочитате да водите нощен начин на живот, ето още една причина да помислите доколко здравословен е вашият начин на живот. Научното списание „Молекулярна психиатрия“ публикува резултатите от изследване, проведено наскоро.

Не е добра идея късно вечер, особено преди да заспите, да гледате телевизия или дълго да се взирате в екрана на смартфона, лаптопа или таблета. В списанието „Molecular Psychiatry“ бяха публикувани наскоро резултатите от проучване, проведено в САЩ. Оказва се, че навикът да гледа телевизия през нощта може да доведе човек до дълбока депресия.

Невролозите от университета в Охайо правят експеримента си върху хамстери. Една група гризачи живеела в стандартен дневен цикъл: 8 часа в пълна тъмнина и 16 часа при нормална дневна светлина. Другата група прекарвала същите тези 16 часа на дневна светлина. Но „нощното“ време, за разлика от първата група, не е в тъмнина, а при слаба светлина, като от светлината на работещ телевизор в тъмна стая. Именно тези хамстери започнали да страдат от депресия. След четириседмичен режим в условията на свелина като от телевизора, гризачите започнали да показват очевидни признаци на депресия – бяха летаргични и отпуснати, не реагираха на обикновени мотиватори, отказаха да се лекуват например.

Това поведение на хамстерите, както са установили учените, се дължи на промените в мозъка им

При гризачи, които са били изложени на слаба светлина през нощта, се активира протеин (известен като TNF фактор на некрозен тумор). Повишената му концентрация и провокира разрушителни промени в психиката.

Какво е важно да се отбележи?

При хората съществува подобна зависимост от протеина. Учените са убедени, че постоянното излагане на изкуствена светлина през нощта играе ключова роля за увеличаване на процента на депресия сред хората. Вярно е, че с този проблем може да се пребори успешно, но затова е нужно време.

„Добрата новина за хората, които седят до късно пред телевизора и компютъра, е, че те могат да премахнат отрицателния ефект от това да са изложени на слаба светлина, като просто се върнат към нормалното си ежедневие“, казва Трейси Бедросян, ръководител на научните изследвания, докторант в катедрата по неврология.

Добре е да се знае

Депресията е психично разстройство, характеризиращо се с понижение на настроението, загуба на способност за оцеляване, нарушено мислене, двигателна инхибиция. При депресия самочувствието се намалява, има загуба на интерес към живота и обичайната дейност. В някои случаи човек, страдащ от нея, може да започне да злоупотребява с алкохол или други психотропни вещества.

Депресията засяга 10% от населението над 40-годишна възраст, от които две трети са жени. При две трети от случаите на депресия, факторите на околната среда играят ключова роля.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар