3-те кита от японската дисциплина

промоции

Не е необходимо да бързаме до крайности и натрапчиво да включваме японски принципи в живота си

 дисциплина

3-те кита от японската дисциплина

Но някои моменти могат да ни пленят, както и да са ни полезни. Основното е да ги използвате в съответствие с вашата житейска позиция.

3-те кита на японската дисциплина са ред, чистота и точност

Западняците са изненадани от сложните и многопластови традиции на Япония, които не пречат на японците да развиват успешно съвременни технологии, да бъдат първи в много световни начинания и да управляват устойчиви и печеливши предприятия. Те се възхищават на способността им да се справят с житейските бедствия: спомнете си опустошенията след Втората световна война и ядрената експлозия във Фукушима.

Японците са много работливи, дисциплинирани, стабилни, упорити хора. Ами езика? Само в Япония, изразявайки признателност за работата или услугата, те казват: „Благодаря за вашата упорита работа!“

За японците дисциплината е важна и се насажда при децата от най-ранна възраст. Те са възпитани в разбирането, че са задължени да допринасят за работата, за развитието на предприятието, в което работят, и за благосъстоянието на японското общество като цяло. Не е тайна обаче, че високите очаквания на обществото от неговите членове водят японците до повишаване на тревожността, стреса и нарастващия брой самоубийства.

Дисциплината в Япония се цени повече от интелигентността. Прониква през японската култура и е коренът, който я подхранва. Японската дисциплина е ред, чистота и точност.

Ред

Японският ред започва с организирането на непосредственото им местообитание. Например, добре организираният и подреден дом внася хармония в живота; в училище всеки участник в учебния процес (ученик, учител, служител) знае своите ежедневни отговорности и роли.

По този начин управлението на собствената ви среда ви позволява да оптимизирате задачите и да сте готови бързо да реагирате на промените в ситуацията и предизвикателствата на друга, по-широка среда. А това от своя страна спестява време и ви позволява да работите по-ефективно.

В Япония мениджърите знаят почти всеки детайл от ежедневните задачи. За тях е важно всеки служител да бъде изцяло потопен в работата си.

Чистота

В японската култура чистотата не е само премахване на прах от повърхностите. Това е и начин за възстановяване на баланса в живота. Много хора са добре запознати с метода на почистване и подобряване на дома на Мари Кондо, която вярва, че всичко, което е мръсно и разпръснато, влияе на благосъстоянието ни и дори на мисленето ни. Затова японците почистват съгласно правилото 5S.

Seiri – Сортиране – Изхвърлете
безполезно или ненужно

Seiton – Поддържайте ред – Всичко трябва да намери своето място

Seisō – Пазете се чисти –
Всеки, включително децата, трябва да поддържат чистото пространството и себе си.

Seiketsu – Стандартизиране – За почистване трябва да разработите общи правила и стандарти, които всички да разбират и приемат.

Shitsuke – Подобряване, усъвършенства
на горните правила, които трябва да се спазват всеки ден и от всички.

Точност

Точността също е част от дисциплината. Този принцип означава не само да правите всичко навреме, но и да следвате поставената цел и да я постигнете. С други думи , точността е определянето на ежедневните цели и тяхното бързо и ефективно постигане.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар