Кой интервал е най-здравословен за втора бременност?

Изчакайте най-малко една година, преди да забременеете за втори път, за да избегнете здравни рискове за себе си и за бебето


Този съвет дават канадски учени, които са направили мащабно изследване на 150 000 бременни жени, продължило цяло десетилетие.

Официалната препоръка на Световната здравна организация е за поне 18 месеца интервал. Много лекари казват, че периодът трябва да е още по-дълъг – 24 месеца.

Проучвания какъв интервал между раждането и следващото зачеване не е опасен за здравето се правят често, защото все повече жени първо градят кариера, а после мислят за деца. Понеже забременяват в късна възраст и искат да не прекъсват работа няколко пъти, те предпочитат да заченат втори път скоро след първото раждане.

Има и още една честа причина за забременяване само след няколко месеца -по невнимание

Митът, че „кърмата пази“, не е верен. Въпреки че бебето суче, майка му може да забременее отново, ако не взема предпазни мерки.

Изводът на канадските учени е, че срок по-малко от година между раждането и следващото зачеване значително увеличава здравните рискове независимо от възрастта на жената. Установихме обаче, че опасностите са сходни при 12- и 24-месечен интервал, коментира Лора Шумърс от университета на Британска Колумбия. Това означава, че след като изтече година, няма особено значение още колко месеца до датата на забременяването ще минат.

Все пак възрастта не е за пренебрегване

За жените над 35-годишна възраст бременностите с интервал от 3, 6 и 9 месеца увеличават риска от сериозни усложнения в по-голяма степен отколкото при жените на 20-34 години.

Съществен извод от канадското изследване е и че при бързо повторно зачеване опасностите за бебето също се увеличават – мъртво раждане, смърт през първата година след раждането, изключително ниско телесно тегло. Нарастване се забелязва при майките на всякаква възраст. Това са резултати от изследване за здравето на жените и бебета

Съвсем друг е въпросът каква разлика във възрастта на децата е по-удобна за отглеждането им и за отношенията между тях

Най-често се споменава, че при семейното планиране родителите е най-добре да предвидят 2-3 години разлика. Така те не се затрудняват с грижите за хлапетата. Братята и сестрите
цял живот имат по-близки отношения, защото са близки и по възраст.

Проучване на екип от Университета на Охайо пък потвърждава за пореден път, че жените не бива да отлагат първото раждане след 35 години. Не става дума за евентуални проблеми със зачеването. Американските учени са установили с голямо изследване, че жените, роди-
ли за първи път между 25 и 35, имат по-добро здраве на 40 в сравнение с онези, които са родили като тийнейджърки или чак след 35.

Друг интересен резултат от това изследване е, че жените, встъпили в брак, преди да забременеят, имат по-добро здраве на 40-годишна възраст в сравнение с тези, които са родили неомъжени.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар