Кои са въпросите, които трябва да зададете през първия работен ден?

Ти лайф за Лекува

Започването на нова работа е изпитание и предизвикателство, а най-неотложното и най-голямото е да създадете добро първо впечатление

Колкото по-бързо изградите ползотворни връзки с вашия шеф и колеги, толкова по-лесно ще насочите кариерата си в правилната посока.

За първия работен ден, естествено, трябва да се облечете грижливо, след като сте проучили има ли задължителен дрескод и ако няма, какво се разбира под „подходящо“. Ще ви е от помощ да поразпитате колега, когото познавате. Щом няма и такъв, просто проявете здрав разум. Трябва да сте една идея по-елегантни, отколкото ще бъдете през следващите дни, все пак имате по-особен повод. Но не бъдете прекадено официални, все пак на работа тръгвате, не на тържество.

Вярно е, че по дрехите посрещат, но е още по-важно как ще се държите. Бъдете приветливи, усмихнати, постарайте се да
не ви проличи, че всъщност се притеснявате. Наложете си да се сдържате, ако сте от хората, които под напрежение започват много да говорят или изглежда, че се държат високомерно.

Ще покажете, че сте готови да вложите най-доброто от себе си, като задавате въпроси на вашия пряк ръководител и колегите си. Помислете предварително какви, за да не звучите досадно и да изглеждате неподготвени, а да демонстрирате, че искате да
опознаете новата среда. Това е най-сигурният начин да направите добро впечатление.

„Как сте“ е банален въпрос, но е общоприета проява на любезност

С нищо няма да ви навреди да го зададете. Отговорите сигурно също ще са банални, но проявата на интерес може да бъде плюс в очите на вашия ръководител и на колегите.

„С какво мога да помогна“ звучи по-добре отколкото „Какво да правя“, макар че на практика означава същото

Понеже току-що сте постъпили на работа, вероятно ще се наложи първо да прочетете и да подпишете маса документи, които ще ви дадат служителите от „Човешки ресурси“. Но когато питате за работа, вместо да чакате нареждания, вие показвате добра етика.

Твърде вероятно е шефът вече да има и конкретни задачи за вас. Като се заемете с тях, ще си помогнете за адаптацията. Да правите нещо е по-малко стресиращо, отколкото да седите, притеснено оглеждащи се, докато колегите около вас работят.

„Какъв е предпочитаният начин на комуникация“ е необходим въпрос към шефа и колегите

Той ще ви помогне да избегнете недоразумения. Ще направите лошо впечатление, ако ходите при мениджър, който предпочита да получава информация по мейл. Да пращате мейли на ръководител, който няма навик да си чете пощата, ще е загуба на време, ако не и нещо по-лошо.

Добре е и да разберете в какви случаи началникът ви иска писмена комуникация, в какви – разговори по телефона, в какви – срещи. Дори да не ви харесват навиците на шефа, е ясно, че трябва да се приспособите към тях.

Проучете какви са приетите начини за комуникация между служителите в различните отдели на компанията и между хората от екипа. Така ще си взаимодействате ефективно още от началото, а постепенно ще разберете и особеностите на някои колеги. Винаги се намира поне един, който не си чете мейлите и ако искате да си свършите работата, трябва да му се обадите по телефона или на живо да говорите с него.

„Кои са хората, с които трябва да се срещна през следващите дни“ е съществен въпрос, особено ако работите в голяма компания и длъжността ви предполага взаимодействие с други отдели

Създаването на работни контакти е от решаващо значение за успеха ви още в началото. Другата полза е, че като се запознаете с колеги от други отдели и по възможност с техните ръководители, ще получите по-добра представа за компанията и за своето място в по-голямата картина.

Умно е да потърсите съвет от шефа си за хората, с които задължително трябва да се запознаете, защото по този начин му показвате, че цените високо неговото мнение.

С въпроса „Какви трябва да бъдат моите цели за следващия месец“ демонстрирате мислене в дългосрочен план

Този разговор с шефа ви помага да си уточните приоритети и да се концентрирате върху най-важните задачи.

Ако усетите, че шефът не е готов да ви даде отговор, в следващия момент може да преформулирате въпроса като „Какви са задачите и целите на екипа за следващия месеца“. Ръководителят ви трябва да е наясно както с тях, така и с вашето конкретно място в тях – все пак не му падате от небето и е мислил какво ще ви възложи да работите.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар