Как учите детето да общува и да си намира приятели?

Много родители ще се учудят, ако ги попитат как учат детето си да общува и да намира приятели


Те смятат, че синът или дъщеря им постепенно ще се научат да си създават кръг, да се сърдят и одобряват. Казват „Той/тя трябва самостоятелно да решава проблемите си в общуването. Децата не обичат възрастните да се месят. Пък и намесата води до изкуствена социализация“.

Истината е, че да научиш детето да общува и да си намира приятели, е задача на родителите, както и всичко останало, свързано с възпитанието. Никой друг не се вълнува от това -педагозите се нуждаят от послушни и умни деца, педиатрите – от здрави. А детето се нуждае от приятели, но не го знае. В ранна възраст то дори избягва общуването с връстници. Често се случва 3-годишният малчуган да тегли майка си по-далече от площадката за игра, натам, където няма други деца.

Какво да предприемат родителите, които виждат, че дъщерята или синът им не могат да се запознаят с никого, не умеят нормално да си играят и общуват с връстници, не се сприятеляват?

Важно е още докато детето е малко, да прецените доколко е общително

На площадката го оставете да действа самостоятелно, вижте дали отива при другите или предпочита да се занимава само. Може ли да си поиска играчката, която му е харесала, или да даде своята. Сяда ли на люлката с някого, гони ли се с другите. Поздравява ли охотно или се крие зад майка си. Тревожен сигнал е, ако се плаши от деца и възрастни, ако ги игнорира или пък проявява излишна агресия. Не се самозалъгвайте, че проблем не съществува и не се надявайте, че с времето ще изчезне.

Вгледайте се и в себе си. Общувате ли с други родители?

Може разговорите за памперси и детски болести да не ви интересуват, но направете усилие – сближете се с майките и татковците, които разхождат децата си там, където и вие. Така ще въведете неусетно своето в детска компания, която с времето то ще почувства и като приятелска.

Отрано учете хлапето да се представя, да се ръкува, да се сбогува

Това са навици на възпитания човек, които учат и как се общува. Добра работа върши примерно играта на здравей и довиждане с кукли за ръце. Помагайте със запознанствата – идете заедно при друго дете и вие попитайте как се казва, после му кажете името своето дете. Обръщайте внимание на малчуганите, които охотно търсят контакти и ги направете свои съюзници, поканете ги да си поиграете тримата. Непременно участвайте в играта, не бързайте да сядате на пейката.

В забавачката и особено в началното училище обърнете внимание дали
детето ви не се откроява прекомерно сред връстниците си. С външния си вид например, с твърде книжния си начин на изразяване или пък обратното – с неправилен говор. Ако нещо го прави особено и различно, помислете как да го промените.

Общуването не започва непременно с връстници

За необщителните деца е много по-лесно да намерят общ език с по-възрастни или по-малки от тях. Те дълго време може да не се почувстват готови за пълноценни отношения в своята възрастова група. Затова започнете по-често да каните на гости деца на годините на вашето. Измисляйте им забавления и участвайте в тях, не ги оставяйте да си играят сами, поне в началото. Измислете нещо специално за гостенчето, поинтересувайте се предварително какво би му харесало. Така то ще иска пак да дойде.

Дозирайте общуването. Неконтактните деца бързо се уморяват в компания. Интензивното общуване за тях е голямо натоварване и може да започнат да капризничат.

Припомняйте му приятелчетата. Децата обикновено се запознават и забравят бързо, вашето се запознава рядко, но също така бързо забравя. Но вие помнете имената и подсещайте дъщерята или сина кой как се казва. Когато го прибирате от училище, питайте кое е момчето, с което са излезли заедно. А онова момиченце с голямата червена раница?

Старайте се по този начин да направите опознаваема за малкия ученик безликата детска тълпа, в която се движи

Поканете негови съученици на гости, запознайте се с техните родители. Тръгнете ли на кино, театър, изложба, вземете някое дете от класа за компания.

Много важно е да дозирате помощта си. Не може до безкрайност да се бъркате в общуването на детето с връстниците и цял живот да се опитвате да подбирате приятелите му.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар