Зодии и религия – ПЪРВА ЧАСТ (От Овен до Дева)

промоции

Според астрологичната традиция религията и църквата се отнасят към епархията на Юпитер, който пък управлява Стрелеца


Трябва да се има предвид, че само опитен астролог е в състояние да се ориентира във влиянието на всяка планета върху даден характер. За простота ще се спрем изключително върху зодиакалните знаци.

И така…

Овен: атеист

Хората, родени под знака Овен, изповядват култ към собствената си сила и не се нуждаят от чужда помощ. Овенът се управлява от атеизма. Но ако става дума за вяра, най-близо до него е езическата, и особено скандинавският й вариант. Първо, суровите викинги много приличат на войнствения Марс – господаря на Овена. Второ, пантеонът на боговете при тях се оглавява от Один – самото име е съзвучно с природата на Овена – самотник и първопроходец. Животът на скандинавските богове не се отличава особено от живота на хората, което също импонира на поборника за равенство – Овена. При това според скандинавската митология воинът, паднал с меч в ръцете, веднага попада в рая, което също е привлекателно за този знак.

В християнството с духа на Овена са отбелязани кръстоносците, и по-точно техният порив да отвоюват Гроба Господен в походите си в далечни земи. Агресивно-огнената същност на Овена се проявява и в крайните форми на разколничество, като стига дори до самоизгаряне. За родения под този знак от голямо значение е личността на свещеника. Ако Овенът вижда, че духовният пастир води недостоен живот, веднага отвръща лицето си от официалната църква, предпочитайки да общува с Бога без посредници.

Телец: религията е добра, когато е разбираема

Религиозният апогей на този знак е култът към Златния телец в Древен Египет, където и досега са запазени гробници на свещени бикове. В гагедставите на египтяните бикът Алис олицетворява земното въплъщение на бога Пта – покровителя на занаятите и изкуствата. Това са именно сферите на влияние на Телеца, както и земеделието. То го сродява с много почитания от египтяните бог Озирис, научил хората на земеделие и науки, покровителстващ водата растителността. Телецът д а свое кътче и в индуизма, където един от главните богове – Вишну, олицетворява вечно живата природа и с миролюбието и топлотата си прилича на господарката на Телеца – Венера.

В какво е смисълът на вярата за Телеца? Индуисткият Вишну заедно със своите египетски „колеги“ дават отговор на този въпрос: в земните плодове, които религията носи на душата и тялото.

Близнаци: от позицията на разума -своя и чуждия

Религията на Близнаците би могло да бъде наречено питагорейството, тясно свързано с математиката. Защото Меркурий – господарят на Близнаците, проверява всичко с разума, изчислява, разделя на малки части. Питагорейците смятат числата за същност на нещата и елементите, от които се състои светът. За тях Вселената представлявала хармонична система от числа и техните отношения. Тази система е широко разпространена в древността, но тежкият покров на тайната не й позволява да остави ярка следа в историята. Любопитното е, че рационализмът не пречи на питагорейците да признават чудесата – очевидно се проявява дуализмът на Близнаците.

Като цяло, този знак стои далече от религията и сред причините за това е доминирането на разума и критичността му. Близнаците все пак могат да се доближат до църквата: или под влияние на силен проповедник, или от позициите на целесъобразността.

Рак: тайното наследство на предците

Към Рака се отнасят най-древните форми на религията – култът към предците, поклонението на тотеми и природни явления. Този „естествен“ фетишизъм продължава да живее у човека на ниво подсъзнание, което се управлява от Луната господарката на Рака. Устойчивостта на първичните вярвания очевидно се обяснява с това, че те отразяват реални връзки между предмети и явления. Съответно различните амулети и суеверия също се отнасят към епархията на Рака. А Луната, символизираща душата, покровителства нейното преселение – тоест реинкарнацията.

Дълбочината и съзерцателността на Рака, неговият стремеж да се слее с природата, да намери своята религиозна ниша и духовни братя се проявяват в много източни „разклонения“ -например в дзен будизма, суфизма, в индуизма и будизма, като цяло. Лунната аморфност и прозрачност отразяват същността на тези религии. Тъй като в Рака екзалтира Юпитер, този знак се отнася към най-религиозните. Но вярата му не е показна, тя се пази в тайниците на душата като скъпоценно наследство на предците.

Лъвът е светски, слънчев знак; неговата стихия са празникът, приказката

Затова на хората, родени под знака Лъв, най-много подхожда религията митология – като античния пантеон например, органично вписан в светската култура. Земният, бохемен дух на гръцките и римските богове е близък до царствения Лъв, който е склонен да си се представя като богочовек. Неговият небесен залог е богът на слънцето Хелиос, препускащ по небето в златна колесница. Земният събрат на Лъва е Херкулес, с лъвска кожа на раменете, застанал наравно с боговете благодарение на своите подвизи. На сърцето на Лъва не са безразлични индуизмът и будизмът – отново с разнообразието на пантеона и свободата да се покланяш на всяко божество. Лъвовете имат нужда от богат избор и не търпят ограничения. Златните Буди, украсените храмове дворци, театрализираните процесии са типично лъвска атрибутика.

Дева: за да си отпуснеш душата

Земната стихия на Девите създава уклон към практицизъм, а господарят им Меркурий склонява към критика и сее разногласия. Налице е основата за протестантските течения – лютеранство, англиканство, методизъм. Меркурий отговаря за търговията – оттук и разпространението на протестантизма сред търговци и буржоа. Протестантите смятат за безсмислено почитането на иконите и светците, свалят авторитета на римския папа – защото Девите не обичат подчинението. Под девиза на Девите – „По-просто и по-скромно“, настъпва отказ от излишествата и естетичните усложнения в обредите. Въобще отношението на Девата към Бога зависи много от средата, в която те са възпитавани. Тъй като Юпитер и Нептун са чужди на този знак, истинската, дълбока вяра рядко се среща при Девите. Ритуалите се спазват или за успокояване на нервите, или проформа.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар