Зодии и религия – ВТОРА ЧАСТ (От Везни до Риби)

промоции

Според „близостта си до небесата” рибите са на второ място, защото са най-мистичният знак в Зодиака, управляван от Нептун


Като се оцени степента на влияние на тези две планети – Юпитер и Нептун – в хороскопа, може да се отговори на въпроса защо един човек вярва в Бога или във Висшия разум, а друг – не.

Везни: идеалисти и космополити

Везните се интересуват предимно от формално-естетическата страна на религията, а самият избор на вяра настъпва под влияние на партньора или на общественото мнение. Затова в повечето религии за тях ще се намери уютно кътче. Но може би най-близо до Везните са ученията, отгледани на китайска почва – конфуцианство и даосизъм. Неслучайно Везните се смятат за зодиакален символ на Китай.

Конфуцианството, подобно на Везните, набляга на изграждането на идеална структура за обществени и семейни отношения. Според Конфуций това трябва да става без прилагането на сила (грубостта пречи на Везните), на основата на „По-просто и по-скромно”, настъпва отказ от излишествата и естетичните хуманността и естествените закони. Царството на строгата хармония – това е идеалът за света на Везните. Той е отразен и в даосизма, където животът на хората се направлява от универсалния закон-път – дао, кьдето тънката граница разделя смъртните от безсмъртните.

Скорпион: радост чрез страдание

Скорпионът клони към католичеството, което поставя акцент върху страданията на човека, защото девизът на Скорпиона е „Радост чрез страдания“. А на противоположния полюс, като отражение на нисшето му начало, са жестоките изтезания и кладите на инквизицията, развратът на монасите, мръсните интриги, продажбата на индулгенции. Греховете се изкупват за сметка на заслугите на светците. Неслучайно католическата църква е съсредоточила в ръцете си огромни богатства и е застанала над кралете – защото Скорпионът, както е известно, покровителства финансите и банките.

Агресивността и жестокостта сродява Скорпиона още и с исляма, може би защото Плутон – господарят на Скорпиона, се смята за непримирим към неверните на арабския свят. Плутонически характер има и един от главните богове на индуския пантеон – Шива, олицетворяващ страшните разрушителни сили на природата и нейната способност да се възражда.

Стрелец: факел на вярата

Като знак, символизиращ вярата и идеологията, Стрелецът побира в себе си всички религиозни течения. Но може би негов „личен” би могъл да се нарече култът към Митра – бога на светлината, чистотата, истината в Древна Персия и Индия, който по-късно широко се разпространява в Римската империя. От Митра в християнството преминава пречистването с хляб и вино, празнуването на възкресението, учението за идването на Спасителя, последния Съд и т.н.

Огненият характер на Стрелеца личи и в родствения на Митра зороастризъм, създаден от пророка Заратустра

За това учение е характерна представата за борбата на две начала -добро и зло, поклонението пред огъня, осъждането на кървавите жертвоприношения. Главният зороастрийски бог Ахурамазда води непримирима борба с носителя на злото – Ангра-Маня. В това вечно сражение се отразява войнственият идеализъм на Стрелеца.

Козирог: послушен и безпощаден

Покровителстваният от Сатурн Козирог управлява съдбата и символизира планините. Неслучайно близкият на Козирога ламаизъм е пуснал корени по върховете на Тибет. Това разклонение на будизма изцяло е изградено върху конкретни практики и обреди, водещи до постигането на нирвана.

Според ламаизма във висшите лами са се въплътили божества. Всеки вярващ трябва да има наставник лама и безпрекословно да следва съветите му. Това много подхожда на Козирога: той е материалист и са му нужни богове на земята.

Сатурнианската суровост характеризира и калвинизма, в чиято основа лежи учението за абсолютната предопределеност на хората: едни за спасение, други за гибел. И човекът трябва да докаже, че е избраник Божи, като преуспее в бизнеса и кариерата – най-близките сфери за Козирога. Светски аскетизъм, строго изпълнение на догмите, безпощадност към еретиците – това са истински сатурниански заповеди на калвинизма.

Водолей: Вярвам, когато ми е удобно

Водолейската идея за универсалността носи в себе си христианството въобще и православието в частност. Нито една религия, включително и християнството, изначално не е претендирала за ролята на всеобща вяра и не е имала толкова широко разпространение. Християнството по водолейски е открито, то е заимсгаало много от по-ранни учения.

Риби: религия плюс окултизъм

Този нептуниански знак е пропит от илюзии и окултизъм. Тъй като всяка религия е обвита в мистичен ореол, Рибите, както и Стрелецът, се смятат за носители на вярата, като цяло. И все пак най-близката им религия е юдаизмът, защото Рибите покровителстват евреите.

Юдаизмът е израснал от древноеврейските вярвания. В продължение на векове жреците и владетелите величаят бог Яхве (Йехова), подчинявайки му другите богове. В резултат многобожието постепенно преминава в монотеизъм – Рибите предпочитат плавната еволюция. На гребена на вълната остава един бог. Но многостранността на Рибите с времето породила кабалистиката, разтворила в утробата на юдаизма частици от исляма, халдейската теология и гръцката философия. Кабалистите разработват специална символика за тълкуване на свещените текстове, където на всяка дума и число се придава мистично значение.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар