Детски емоционален шантаж: техники и тактики за справяне

Когато тийнът се опитва да ви приложи емоционален шантаж, покажете, че не толерирате пропуските да споменава съществени факти


Затварянето е начин да ви манипулира, вероятно новопоявил се в пубертета. Тийнът е сърдит, понеже нещо не е получил. Или пък е получил родителска забележка. Или пък съвети, които не смята да последва. За да разберете колко страда, си седи в стаята. Ако изобщо дойде за вечеря, мълчи. Отговоря ви с половин уста само ако е неизбежно. С една дума, наказва ви.

Това се нарича емоционален шантаж. Всеки родител най-силно желае детето му да бъде щастливо. И понеже тийнейджърът го знае, умело се възползва, като се прави на страдалец. Играе го тъжен цяла вечер или няколко дни и вие клеквате, защото ви къса сърцето.

Колкото по-хладнокръвно реагирате, толкова по-рядко тийнейджърът ще използва емоционален шантаж

Но трябва задължително да сте обяснили мотивите за решението и да сте напълно сигурни в тях. Така ще бъдете честни пред себе си и ще останете твърди – имате добре обмислено алиби защо да не угодите на мъченика.

Погледнете ситуацията и с малко хумор. Колко пъти сте заявявали на собствената си майка, че ви „съсипва живота“, пък се оказва, че не ви е нанесла непоправими психологически трамви. Не чувствайте вина и вие към вашето дете.

А то в пубертета вероятно е развивило и навика едро да обобщава, за да ви манипулира

Например „Всичките ми приятели имат маратонки „Еър Джордан 23″, само на мен не искате да ми купите“. Ако имате възможност, огледайте приятелите му. Ако не, включете здравия си разум. Тези маратонки са скъпи, надали всички ги имат. Но и да ги имат, това не значи непременно да купите и вие. Особено ако вашият човек не ги е заслужил, не му угаждайте. Поставете условия и като ги изпълни, ще получи маратонките. А може и сам да положи усилия да си изкара пари за тях.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар