Трябва ли да плащате на детето, ако то ви помага?

промоции

Ако детето ви помага, трябва ли да му плащате за това? И дали не би могло да има някакво поощрение за това, че то е свършило нещо вместо вас?


Колко ще ми платиш, пита синът ви, когото сте помолили да ви помогне да се справите със служебна задача.

Тя е напълно по силите му и няма да му отнеме кой знае колко много от свободното време. И това детенце, за което всеотдайно се грижите вече второ десетилетие, не ще да направи нещо безкористно за вас, а нахално иска пари?!

Не се възмущавайте толкова. Наследникът ви си знае интереса и това по принцип е добре. Искането му е справедливо – нали и вие ще получите пари за работата, която го молите да свърши вместо вас. Договорете справедлива цена, обяснете му какво точно трябва да направи и ясно заявете, че ще си вземе парите само при качествено изпълнение в срок. Условието е важно, защото тийновете са динамични, нещата бързо им омръзват и обичат да претупват.

Заплащането трябва да е разумно, не бива да го надценявате, нито да му позволявате той да се надценява. Освен че ще ви помогне, не е без значение и възпитателният ефект от случая -правилно да разбере колко струва една или друга работа, свършена от новак. Ако родителската ви мярка се окаже прекалено щедра и тийнът получи несъразмерно високо възнаграждение, ще се обърка. Ще си помисли, че пари много лесно се изкарват. Това ще му пречи по-нататък в живота на възрастен, защото няма да се научи да прави връзка между парите и усилията, които се изискват, за да ги спечели. Предлаганите му варианти за заплата все ще му се струват недостойни – какви ти 1000 лева на месец, като мама плащаше 100 за един ден усилия.

Ако нямате нужда от помощ за служебната работа, може да измислите какво да свърши тийнът вкъщи и да изкара пари

Естествено, не става дума за домакинските задължения, които са му отредени и които трябва да изпълнява безплатно. Но вместо да се мотае, дъщеря ви може да подреди гардеробите и шкафовете, а синът ви да оправи гаража или мазето. Така ще получи от вас финансиране за онова нещо, което толкова иска да си купи.

Да, детето ви може да свърши всичко това и безкористно. Както бихте го свършили вие, защото на вас няма кой да ви плати. Но вместо да го карате насила и да му слушате мрънкането, нищо не ви пречи да предложите надница. Със сигурност нещата ще минат по-гладко.

Каквото и да се говори срещу стоково-паричните отношения, в семейството те не са забранени, когато са за свършена работа. Особено пък когато доброволчеството точно у дома през пубертета поради някакви неведоми причини престава да е на почит. Онова детенце, което с желание се втурваше да ви помага за всичко вкъщи, някъде изчезна. Тази мърмореща госпожица или този навъсен господин трябва да мотивирате.

Не се увличайте обаче. Винаги си искайте и бонус от страна на тийна. Нека все пак ви предлага и безкористна помощ. Тогава може да го наградите финансово, ако прецените, че заслужава. Но не всеки път, защото ще започне да прилича на плащане по тарифа.

Тийнът иска самостоятелност, в това число и финансова

Затова може сам да предложи да върши нещо извън своята част от домашните задължения срещу пари. Ако можете да си позволите да плащате, договорете се и го оставете да поеме работата.

По-добре е обаче да не го възнаграждавате с пари за високи оценки или примерно поведение. Наследникът ви вече е достатъчно голям, за да знае, че тези неща са му нужни на него, не на родителите му. Хвалете го, награждавайте го с повече свобода, а не с банкноти.

В никакъв случай не прибягвайте до тях и в ситуация, която иначе ви се струва безнадеждна, а парите могат да я оправят. Примерно, синът или дъщеря ви ще положи усилия през лятото, за да навакса пропуснатия материал по някой предмет и през следващата учебна година ще се отлепи от четворката, ако финансирате марково кожено яке. Не търгувайте, ами седнете да говорите, за да разберете причината за лошия успех. И тийнът да разбере защо не бива да си го позволява.

Не е добре такива причини да се отстраняват с пари

Никой не отрича, че много често те са могъщ стимул. Но усилията и желанието за успех в тази възраст вече трябва да са осъзнати. Онова, което е необходимо за самия тийн, за семейство, за приятелите, се прави тъкмо защото е необходимо, а не поради изгода, която ще дойде от парите.

Не рискувайте да купувате усилия, които трябва задължително да се полагат, и защото ще влезете в инфлационна спирала, пише „Всичко за семейството“. Днес ще платите с яке, за да изкара шестица по този предмет, а утре може да иска кола, за да вземе гимназиална диплома.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар