Хризантемите – не толкова капризни, но с претенции

Има немалко цветя, които претендират да са звездите в есенната градина. Но от години първенството е запазено за хризантемите

Капризни или по-скромни и издръжливи, те имат специфични изисквания, с които ще трябва да се съобразите.

Хризантемите са сред най-големите фамилии измежду тревите и полухрастите. Преди са били около 200 вида, в последните десетилетия обаче при тях са прескочили толкова много видове от съседни семейства, че е настъпила пълна неразбория в каталозите. Но едногодишни или многогодишни, в градината или в саксии, хризантемите имат отличителни белези – здрави и прави стъбла, разположени на двойки листа с наситен зелен цвят и ярки съцветия по върховете.

Можете да се наслаждавате на хризантемите само ако им подберете оптималните условия

Те няма да растат и да цъфтят в каквато и да е почва или на всяко място.

Цветето е светлолюбиво, не се страхува от течение и вятър, чувства се добре на открити лехи. Но тогава стъблата полягат и растежът се забавя, така че е по-добре да изберете защитено място. Няма да се чувства добре на ниско и склонно към подгизване. Най-добрата стратегия е да засадите хризантемите на височина или да направите сериозен дренаж.

Растящите на открито хризантеми предпочитат хранителна и по-плътна почва

Прекалено леката или пък много глинеста трябва предварително да се облагороди. Добавете прегорял оборски тор, компост, торф, а в тежката – и пясък. Преди засаждане се прекопава в дълбочина, внасят се допълнителни порции комплексни торове. За контейнерните хризантеми се използва качествен субстрат за балконски цветя, в който е добре да се добави органичен тор. Изискванията към киселинността не е еднаква при различните видове. Повечето предпочитат неутрална, но корейските хризантеми изискват по-кисела, а маргаритоподобните слабокисела.

Тези цветя понасят много добре пресаждане, дори да са вече цъфнали. Така че може да си разнообразите градината с тях по всяко време.

На открито хризантемата толкова се страхува от преовлажняване, че е добре да не я поливате въобще. Дори при продължително засушаване няма да има нужда от вода. Наистина така цъфтежът ще се забави и няма да е толкова пищен, че е по-добре да поливате редовно, но много внимателно, като непрекъснато проверявате състоянието на почвата. Спрете в началото на цъфтежа.

Когато са в контейнер обаче, хризантемите трябва да се поливат редовно

Но изчаквайте дори средният слой на почвата да засъхне между поливките. Използвайте само топла вода, не мокрете листата и сипвайте далече от основата на стъблата. Водата задължително трябва да е мека, престояла и топла.

За да се образуват гъсти и компактни храстчета, върховете на клонките трябва да се скъсяват. При дребноцъфтящите това се прави в началото на сезона. Обикновено при всички видове има пензиране на два пъти – в началото на основните стъбла, а след това и на страничните клонки.

Редовното отстраняване на повехналите цветове ще удължи образуването на нови пъпки. Трябва да се махат и повредените, изсъхнали или загнилите стъбла или листа. Това е основна профилактика срещу болести и вредители.

При високите сортове е задължително и навременното връзване към подпори. Най-добре е да сложите колчета още при засаждането. При тях обикновено се отстраняват част от пъпките, за да се получат по-едри цветове.

За зимуване хризантемите в градината се изрязват почти до почвата

При нашия климат нямат нужда от допълнителна защита. Саксийните обаче няма смисъл да пазите за следващия сезон. Или ги изхвърлете, или ги засадете в градината. Това трябва да стане най-късно в средата на октомври и преди растението да е изсъхнало напълно. Направете го още при отварянето на последните пъпки.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар