Да напишеш роман на 13…

Когато писането е страст

Така приема създаването на книги ДОРОТИ КУМСЪН. Започнала да пише много рано, но публикувала първия си роман години по-късно, за което не съжалява – заслужавало си е да почака.

Да напишеш роман на 13

роман

Дороти Кумсън

Първата книга на английската авторка била плод на нейната увереност, че щом деветгодишно момиче може да напише книга (попаднала на такава), и тя може – нали вече е на 13. Всяка вечер Дороти пишела по една глава, а на следващия ден нейните съученици в лондонско училище я четяли. Харесвало им и това окуражило Дороти. Но после за известно време писателските й желания сякаш останали на заден план, пише „Жуpнaл“.

Журналистика? Може би психология?

И двете – това били специалностите, които Дороти завършила в Университета в Лийдс, Англия. Върнала се в Лондон да продължи магистърската си степен. После поживяла две години в Сидни, Австралия, но отново се върнала в Англия. И в Англия, и в Австралия работела различни неща – временно, докато в един момент започнала да се занимава най-вече с писане: пишела и редактирала статии за различни вестници и женски списания. През цялото това време Дороти продължавала да пише разкази и да нахвърля идеи и страници във всеки свободен момент.

Никога не се отказала

Самата Кумсън определя излизането на първия си роман през 2003 г. (когато е на 32) като късно (за биографията на един писател), но всъщност нещата потръгнали доста добре. Истината е, че от време на време, преди излизането на романа, Дороти Кумсън била готова да се предаде и да се откаже от писането. Тогава баща й настоявал тя да се заеме с друго – да стане адвокат или политик.

„Но писането беше моята страст“ – споделя тя след години. И фактът, че е успяла да дочака превръщането на страстта си в професия, се оказва много печеливш. Обича да предизвиква себе си с всяка книга – и държи историите й да звучат реалистично, истински. И очевидно това се цени – нейните книги се продават с хиляди още през първите седмици след излизането си.

Нейното убежище е морският бряг

Родена в Лондон, учила в Лийдс, поживяла в Австралия… И разбрала, че иска да е край брега на морето: „Няма нищо по-хубаво за изчистване на съзнанието от разходка край морето – споделя писателката. Затова днес живее в курорта Брайтън, на югоизточното крайбрежие. Именно там (и в околностите на града) се развива действието на много от книгите й.

За книгите, за читателите

Дороти Кумсън продължава да уважава читателите си и да се интересува от мнението им – контактува с тях в социалните мрежи, а на сайта й дори има такъв въпрос: „Кои от моите книги най-много бихте искали да видите на големия екран?“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар