Сборна група в забавачката – как да се справим със стреса?

промоции

Много родители трябва да решават съвсем различна задача – не стига, че детето им ще стои в града, ами и ще трябва да се справи със стрес в забавачката


Той идва от това, че в сезона на отпуските броят на децата намалява, обикновено се сливат няколко групи в една и се събират няколко различни възраст. Може дори да се наложи да ходи в друга градина.

За всичко това директорката е длъжна да предупреди родителите. Така че ако промяната предстои от юли, вече трябва да подготвите детето.

Не подценявайте евентуалния стрес, на който ще бъде подложено. Излизането извън обстановката, с която е свикнало, новите възпитателки и лелички, непознатите момичета и момчета може да го притеснят така, сякаш отново тръгва на детска градина за пръв път.

Осведомете се точно какви промени кога предстоят и внимателно започнете да съобщавате за тях на вашия син или дъщеря.

Обяснявайте спокойно и усмихнато, за да създадете позитивна нагласа. Говорете така, сякаш се задава нещо забавно. Излъчвайте сигурност, нали не искате да притесните детето, дори вие да се тревожите дали ще свикне с новите госпожи и в компанията на различни по възраст хлапета. Можете да проведете кратък курс как да се държи с по-големите или с по-малките, но гледайте да не го уплашите.

Добре е да посочите различните обстоятелства, но не затъвайте в много подробности и излишни детайли. Те ще объркат и натоварят детето

Не избързвайте и със съобщението за предстоящата промяна. Ако предупредите много преди тя да се случи, детето може да изпадне в мъчително очакване. За него не е ясно колко далеч е това „след 2 седмици“.

Когато времето настъпи, в първите дни следете по-внимателно поведението на сина или дъщеря си. Ако забележите изнервяне или вялост, вероятно свиква трудно. Поговорете внимателно, създайте условия да сподели какво се случва в градината и как се чувства. Постарайте се да вдъхнете увереност. Ако се налага, говорете с възпитателките.

По принцип децата са адаптивни, за около седмица се приспособяват, ако всичко в условията е наред. Допуснете обаче, че може и да не е. В сезона на отпуските е вероятно учителките и лелите да са твърде малко и да не успяват примерно да се намесват в конфликти. Или да изискват прекалено подчинение, за да се справят. Или пък да не занимават децата и на вашето да му е скучно.

Възможно е и вашият син и дъщеря да е от свръхчувствителните, за които е по-трудно да свикнат с нови хора и нова обстановка

В случай че няма положителна промяна след седмица и виждате, че детето продължава да е неспокойно, че тръгва с неудоволствие към детската градина, че е тъжно, когато го вземате, че се стряска нощем, по-добре мислете друг вариант. Вижте кой от близките ви може да го гледа, направете график и го спрете от посещенията в сборната група.

Иначе рискувате да намрази детската градина и да започне да ходи с нежелание дори когато се върне познатата обстановка.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар