Поливките на цветята са индивидуални за всеки вид

Поливките са основен елемент от грижата за цветята. Дори да сте избрали най-сухоустойчивите растения, без вода те няма как да живеят

Да осигурите на питомците си оптимална влага не е проста работа и изисква преди всичко индивидуален подход към всяко стръкче. Мушкатото лесно ще преживее няколко дни без вода, но циганчето ще повехне буквално за ден в жегите.

Като всяка друга грижа и поливането трябва да е правилно и навременно. Прекалената влага е не по-малко опасна от липсата на вода. Макар всяко цвете да има различни нужди, все пак има основни правила. Трябва да поливате в точното време и с правилната вода. Има значение количеството. Важно е как точно и къде сипвате водата.

Основната грешка е да давате предимството на най-ярките и красиви цветя. Понеже погледите ви са насочени основно към тях, те получават повече влага от по-скромните си събратя. Но не всички пищни цветя имат нужда от обилни поливки. Необходимо е да определяте честотата от индивидуалните нужди на отделните видове.

Още при аранжиране на градината разделете цветята на три групи – сухоустойчиви, с нормални изисквания и влаголюбиви. Важно е да не ги смесвате в една кашпа или висяща кошница. Може дори да поставите цветни знаци на съответните саксии и сандъчета. Така ще ви е по-лесно да организирате графика за поливки.

Макар мнозина да мислят обратното, точно любителите на суха почва изискват по-старателни грижи. Често забравяте за поливането им, защото те няма да повехнат. Но в зависимост от температурите и съдовете, в които са засадени, те също имат нужда от вода поне веднъж на две седмици.

С влаголюбивите е най-лесно – поливат се всеки ден, а при особено горещо и сухо време – два пъти

Най-лесно е да разберете дали цветето има нужда от поливане, като проверите степента на пресъхване на почвата. Ако на 10 см от повърхността тя е суха, задължително трябва да полеете. Повехнали и омекнали листа, отпуснати иначе стърчащи клонки са сигналите, с които самото цвете ви казва, че има нужда от поливане.

По време на активния растеж, сиреч сега, растенията имат нужда от повече вода

Като правило по време на цъфтежа влагата се намалява, но това не важи за абсолютно всички видове. Петуниите например се поят редовно във всички стадии от развитието им. На другия полюс са мушкатата. Те не обичат изобилие от влага по принцип, а при разтваряне на пъпките още повече не харесват мокра почва. В същото време различните видове са с различни претенции. Обикновеното едроглаво мушкато се полива по-рядко от сакъзчето.

Ясно е, че в градина от много цветни лехи няма как да използвате за поливане само престояла вода

Но и там е много по-трудно да се засоли почвата. Докато в саксия това става буквално за 10-ина дни, ако не използвате утаена и престояла поне 24 часа водопроводна вода. При саксийно отглеждане не важи и правилото за поливане 2-3 пъти през сезона, което е за сухоустойчивите цветя в градината. Няма растение в саксия, което да не изисква вода поне през 3-4 дни през лятото.

Цветята се поливат тогава, когато не са огрени директно от слънцето. Ако се налага, сипвайте водата внимателно, като се стараете да не мокрите листата. За тревистите едногодишни цветя не важи правилото да не се мокри кореновата шийка. Това обаче не се отнася за грудковите многогодишни или за растенията с дебели месести стъбла. Те е най-разумно да се поливат в подложните чинийки или по ръба на съда.
Специалистите са категорични, че е много по-добре да се сипва голямо количество вода по-рядко отколкото често и по малко. Това правило важи в по-голяма степен за градинските цветя, но е хубаво и саксийните да получават повечко влага наведнъж. При тях обаче сипвайте по-внимателно, не е нужно почвата да стане на кал.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар