8 малко известни факти за захарта

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Вижте тези любопитни факти за захарта

1. Далеч назад в човешката история, пчелният мед бил единствената сладост. Затова, когато в Индия установили, че тръстиковият сок има сладък вкус, го наричали мед без пчели или сладка сол.

2. Днешното си име захарта получила от думата саркара, което означава сладък. По онова време в Индия медът бил известен не само като ароматен и вкусен продукт, но и като лекарствено средство. Затова хората започнали да използват и захарта като панацея. Всъщност захарта е прекрасен консервант и има антисептични свойства, така че не е учудващо, че има народни методи например за заздравяване на рани с помощта на захар.

захарта

История на захарта

3. Търговци постепенно започнали да пренасят захарта от Индия към други части на света. Смята се, че още по времето на Александър Велики, захарната тръстика вече е била известна в средиземноморския регион, но дълго останала сред екзотичните стоки за избрани. До XVIII в. захарта била лукс в Европа, а век по-късно се превърнала в масов продукт, като отначало се предлагала на калъпи и се разчупвала със специални инструменти.

4. За да се намали цената на захарта, се правели много изследвания и непрекъснато се търсели алтернативни източници на сладост. През 1747 г. немският химик Андреас Марграф открил, че захарта в захарното цвекло е в доста големи количества и е идентична на тази в захарната тръстика. Но потвърждаването на този факт отнело време. Това поставило началото на производството на захар в по-северните страни (с по-студен климат), където не расте захарна тръстика. През 1801 г. заработил първият завод, който произвеждал захар.

Дълго време производителите на тръстикова захар се опитвали да спъват развитието на новите производители на захар от цвекло, но ситуацията се променила поради политически причини и били прекъснати търговските пътища за пренос на тръстикова захар. Така в Европа се появили нови заводи за добиване на захар от цвекло. Евтиният и достъпен продукт си извоювал бърза популярност и през XIX в. вече се добавял не само в десерти, но и в месни и рибни блюда.

5. Смята се, че кристална захар се произвежда от V век насам.

А за захарта на бучки първи се сетили чехите (идеята е от 1841 г.). Именно по този повод в Чехия, на мястото, където е била захарната фабрика, днес има паметник на захарната бучка (на който е отбелязана 1843 г., когато е патентовата захарната бучка).

6. Допреди 5 години най-големият производител на захар в света беше Бразилия, на второ място – Индия, на трето – Европейският съюз, на четвърто – Китай. Но напоследък непрекъснато се увеличава делът на европейските компании в световния износ на захар.

7. Днес 59% от всичката захар на света се произвежда от тръстика, 41% – от цвекло, пише „Жуpнaл“. Алтернативни източници за добиване на захар са просото, оризът и тръстиковата палма – в Азия подобни методи са използвани далеч назад в миналото, но днес се смятат за твърде трудоемки и неизгодни.

8. При консервиране често прибягваме до помощта на захарта, която освен добър консервант, е и антисептик. Всъщност именно поради тази причина, за удължаване живота на рязаните цветя във ваза, към водата се добавя малко захар.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар