Никога не споделяйте тази информация в социалните мрежи!

Киберпрестъпленията нарастват с плашещи темпове през последните години. Ето как да се ориентираме кога ви мамят онлайн.

Романтични престъпления

Има измамници, които се насочват право към самотни мъже и жени, които търсят любовта онлайн. Тези престъпници си създават фалшива идентичност, за да отмъкнат пари от нищо неподозиращите жертви. Майка и дъщеря от САЩ например успяха да отмъкнат повече от 1 милион щатски долара от над 300 жени от цял свят, представяйки се – чрез лъжливи профили – за американски войници, които се нуждаят от пари за самолетен билет. Според полицията този вид престъпници се насочват най-често към жени на възраст 45-65

социалните мрежи

Бъдете внимателни!

години.

Съвет: Бъдете много внимателни в познанствата с цел романтични и приятелски отношения с някой, които непрекъснато намира поводи да отбягва личен контакт. Мошениците имат стотици причини, заради които „не могат“ да говорят с вас по телефона или чрез видеочат!

Някой се представя да друг човек

Никак не е трудно да се разиграе този фарс във фейсбук. Има измамници, които се преструват на приятел на ваш приятел и след като веднъж спечелят доверието ви, започват да измъкват лична информация.

Съвет: Бъдете нащрек, когато някой търси приятелството ви, под претекст, че се познавате отнякъде или че имате общи познати и не публикувайте в социалните мрежи информация, която може да послужи на крадци.

6 поста в социалните мрежи, които са дар на крадците:

1. Снимки, които издават, че в момента сте във ваканция.

Така показвате на крадците, че домът ви е празен. Пуснете снимките от плажа, чак след като се завърнете у дома.

2. Снимка от летището, когато пътувате за някъде – не го правете, нищо, че много ви се иска да се похвалите с чашата вино, която пиете на борда на самолета…

3. Снимки на колата и дома ви.

4. Рождени дни и годишнини.

5. Номерът на телефона ви и адресът на електронната ви поща.

6. Имена на деца и домашни любимци – тъй като те най-често се използват във въпроси за забравени пароли.

Имейли от хакери

Може да получавате странни писма от магазини например, които всъщност са опасен спам – и при отварянето на приложенията към тях се задействат програми, които могат например да шпионират какво пишете на клавиатурата. Така, когато напишете потребителско име, парола и детайли на банкова карта – тези данни биват докладвани на хора с нечестни намерения.

Съвет: Не отваряйте приложени файлове от имейли, които не сте очаквали. Инсталирайте антивирусни програми на електронните устройства, които ползвате, и ги актуализирайте редовно.

Фалшиви сайтове

Електронните пощи са залети от рекламни съобщения за промоции и намаления, пише „Жуpнaл“. Внимавайте, защото измамниците използват инициативи като „черен петък“ и други, в които хората са склонни да пазаруват повече, и се преструват на реномирани търговци. Линковете, дадени от мошеници, отвеждат към сайтове, които наподобяват онлайн магазини, но всъщност служат, за да могат престъпниците да се доберат до данни за банковите ни карти.

Съвет: Преди да пазарувате онлайн, проверете дали в адреса на сайта има https, което показва, че е сигурен. Бъдете внимателни винаги, когато ви изискват твърде много детайли от важна лична информация, и инсталирайте надеждна антивирусна програма на устройствата си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар