Летните простуди са по-опасни от зимните! Как да се предпазим?

Мислим си, че настиваме само през зимата но всъщност 20% от простудните заболявания случват през лятото

Как успяваме да настинем в горещините и можем ли да се предпазим?

летните простуди

Как да се предпазим от летните простуди?

Летните простуди често са по-опасни от зимните, предупреждават лекарите. Дори да пипнем хрема или да ни заболи гърлото в горещините, обикновено не обръщаме внимание и не бързаме да отидем на лекар, както в сезона на настинките. Така даваме зелена светлина на заболяването да се задълбочи и да се развият усложнения.

Другата причина е, че инфекцията на горните дихателни пътища се предизвиква от вируси, които циркулират през цялата година – грипни, риновируси и коронарни вируси. През летния сезон обаче към тази „компания“ се присъединява и нов член – ентеровирусът, който добавя към изброените симптоми и кожни обриви, повръщане, разстройство и диария. Така рискът да пипнем някой вирус през лятото се повишава, а несериозното отношение към заболяването води до по-опасни последици.

Ето и най-честите причини за летните настинки и начините да не стигате до тях:

Пътуванията

В сезона на отпуските пътешестваме най-много, но с нас „пътуват“ и микроорганизмите. Така както организмът на малкото дете, току-що постъпило в детска градина, се среща с много непознати за него вируси и затова често боледува, така и ние, като пристигнем на курорт, се сблъскваме с доста нови причинители на възпаления.

Най-голяма вероятност да пипнете настинка при пътуване има в самолета – ограниченото затворено пространство в комбинация с много сухия въздух в помещението и близостта на пътниците дава идеална среда за „размяна“ на инфекции.

Какво да правим: Ползвайте овлажняващи капки или спрей за нос в самолета, за да не допускате изсушаване на носната лигавица. Често си почиствайте ръцете с антибактериални кърпички по време на път и докато летувате на ново място, пише „Жуpнaл“. Дайте си време да се аклиматизирате. Организмът е най-податлив на инфекции в началото на пребиваването. В този период е добре профилактично да пиете витамин С – по 1000 мг на ден, разделени на три приема.

Ледените напитки

Усещането, че студените питиета утоляват жаждата, е лъжливо. Те освежават, но за много кратко, а още по-лошо е, че причиняват температурен шок на гърлото. Преохлаждането на слизестата тъкан намалява защитната й реакция и тя губи способността си да се съпротивлява на вирусите и бактериите.

Какво да правим: Не пийте студени напитки с лед или направо от хладилника. Оставете сладоледа леко да се поразтопи и тогава го яжте. Пийте и хапвайте ледените наслади на малки глътки и хапки, като ги задържате в устата да се позатоплят, преди да преглътнете.

Резките промени от горещо на студено

През лятото копнеем да се охладим, но е голяма грешка да се хвърлим разгорещени в хладната вода. Рязката смяна на температурата е стрес за организма. Рискувате не само да настинете, но да си причините нарушения в сърдечносъдовата система и дори сърдечен удар. Какво да правим: Охлаждайте се постепенно – първо на сянка, после във водата. Обличайте се според това къде отивате.

Най-добре изберете облекла не от чист памук, а от съвременните смесени материи, разработени специално за горещини. Памукът понижава температурата на тялото с 5-10 градуса, защото лесно попива потта и се прилепва до кожата, но е достатъчно после да влезете в климатизиране помещение и настинката ви е сигурна заради влажната дреха на гърба ви.

Мокрите бански

След къпане температурата на тялото е паднала, но влагата, която се изпарява от нас, може да доведе до преохлаждане, особено във ветровито време. Затова мокрите бански са причина за развитие на цистит или бяло течение.

Какво да правим: Веднага след излизане от водата подсушете тялото и банския си с хавлиена кърпа, а най-добре се преоблечете.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар