Как да се справите с постоянно менящите се настроения на детето в пубертета?

Пубертетът е хормонална въртележка, заради която вашият син или дъщеря ежедневно се променя. Променя своя характер, своите желания и най-вече своите настроения


За родителите това, последното, е огромно изпитание. Но какво ли им остава, освен да изтърпят, без да показват досада или раздразнение, и да помогнат на децата си да минат през пубертета по най-безболезнения начин.

Опитвайте да окуражавате тийна да говори за чувствата си. Ще бъде трудно, докато трае настроението, така че подхванете темата на следващия ден. Подхвърлете му, че вчера ви се е сторил особено еуфоричен или пък доста тъжен. За да го предразположите да разкаже, споделете за своето настроение и причините за него.

Осигурете му лично пространство да мине през тези променливи настроения. Той има нужда да се смее, да плаче и изобщо да опитва от тези крайни емоции. Не се натрапвайте, ако иска да се затвори в себе си. Не критикувайте, ако ви се стори откачен в своята прекалена веселост. Ако се конфронтирате, ще го накарате да се заинати и да превърне шизофреничните си настроения в традиция.

Вашето умерено пренебрежение към тези крайни емоции върши чудесна работа. Тийнейджърите понякога играят откачалки, за да предизвикат вниманието ви

Не лишавайте сина или дъщеря си от него, но опитвайте с разсейване. Да речем, дъщеря ви отново е „депресирана“ от факта, че има пъпки. След като сте обяснили какво може да направи, за да тушира акнето, след като сте оказали помощ, снабдявайки я с лекарски съвет и с добра козметика, след като сте я уверили многократно, че е красива и че пъпките няма да са вечно върху лицето й, остава единствено да се опитате да изтръгнете огледалото от ръцете й. Разбира се, не буквално. Предложете й да правите нещо интересно, или започнете разговор, който й е интересен, поглезете я даже. Психолозите твърдят, че покупката дори на едно копче покачва ендорфина в мозъка и човек се чувства малко по-щастлив.

И макар смяната на настроенията да се брои за нещо нормално в пубертета, не се облягайте на това успокоение. Ако твърде често вашият син или дъщеря започне да се люшка между еуфория и меланхолия, пробвайте да разберете дали няма конкретна причина. Може да е конфликт с приятел, но може да е и нещо по-опасно като наркотици или депресия. Вземете мерки, идете при специалист, ако видите, че периодът с променливите настроения трае необичайно дълго.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар