Дайте простор на малката кухня с цветя

Просторните помещения са лесни за декориране с живи цветя. Не така стои въпросът с малката кухня


За нея е проблем да изберете растения, които хем да се чувстват комфортно, хем да не пречат. Но това не е причина да се лишавате от свежестта им. Не пренебрегвайте и факта, че те ще прочистват въздуха.

Кухнята се смята за помещението с най-високо ниво на замърсеност и крайно нестабилна среда. Растенията са основният помощник за промяната й. Те създава и комфорт, хармонизират претъпканото с шкафове, уреди и посуда пространство. Според интериорните дизайнери на всеки квадратен метър от пода се пада по едно стайно растение. Минималното им количество е 3 по-едри или 5 малки и средни цветя.

Средата в кухнята има и предимства за растенията – там може да се отглеждат видове, които в останалите помещения няма да оцелеят. Основното предимство е повишената въздушна влажност, липсата на която е проблем през зимата. Доброто осветление, дори далече от прозореца, също помага на цветята. Повишената температура в голяма част от времето и разликата между дневна и нощна прави кухнята особено подходяща за тропически растения. Заради всичко това изборът на видове е голям. В кухнята отлично ще се чувстват цветя, които обичат висока въздушна влажност и дълга светла част на деня.

Малката площ може да ви се стори неразрешим проблем

Но тя открива нови възможности, предлага да развихрите фантазията си и да експериментирате. Растенията може да аранжирате не хоризонтално, а вертикално, да ги използвате за украса на мебелите. Точно за малките помещения подхождат например висящи саксии или стенни пана. Струва си да избирате цветя, които отнемат минимално място на перваза на прозореца или на шкафа, но преобразяват с яркостта си пространството.

Размерът на видовете има значение, когато площта е ограничена. Прекалено големите с едри листа ще направят стаята да изглежда още по-малка. Трябва да използвате не само дребни растения, но и такива, които визуално разширяват стаята, създават вертикални акценти, позволяват използването и други плоскости за озеленяване (може да се засадят във висящи кашпи или да падат от стелажи и плотове).

В кухнята добре ще се чувстват бромелиеви растения, ароидни и маранти, папрати и орхидеи, почвонокривни. Не трябва да използвате при аранжировката пустинни видове или такива, на които високата влажност пречи – кактуси и сукуленти.

Възможността за избор е голям – стаен жасмин, бегонии, синингия, бръшлян, фатсия, абутилон, колеуси, кросандра, декоративни чушки, аукуба, хипеаструми, кордилина, филодендрони, циклами, еписция, банан, гардения, шефлера, ехмея и много други.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар