Чувството за отхвърленост влошава взаимоотношенията между младото семейство и свекървата

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Чувството за отхвърленост е причина свекървата най-често да допуска грешки при общуването с младото семейство


Учените установяват, че чувството за отхвърленост от сина и съответно омразата към снахата е по-силно при свекървите, които имат негативни спомени. В миналото ако са зарязвани от мъже, озлоблението е още по-остро.

Променя се отношението дори към собствените им синове, защото им се струва, че те са ги предали

Според специалистите това е взривоопасен момент в отношенията, ако проблемът не бъде осъзнат
от всички. И на първо място от свекървата, защото у нея – в мозъка и сърцето, е биологичната първопричина за конфликтите.

Тя сама трябва да отчете, че изпитва чувство за отхвърленост, което се опитва да компенсира с нездравословно количество опити за влияние, и да се спре. В противен случай ще постави сина си под кръстосан огън между себе си и жена му. На никоя съпруга няма да й хареса мъжът да не се интересува от нейното мнение и да слуша винаги на първо място майка си. Тогава ще се почувства предадена от любимия.

Специалистите изтъкват, че семейните отношения са едни от най-трудните за управление. Но при достатъчно интелигентност и добра воля до конфликти няма да се стигне, ако и свекървата, и снахата положат усилия.

Майката трябва да приеме, че връзката на сина й с друга жена е неизбежен етап от развитието му също като прохождането например

Това означава да спре да се намесва и да го остави сам да гради семейството си, като преценява кое е най-доброто за него. Тя не бива да говори лошо за любимата му като някакъв вид отмъщение заради чувството си за отхвърленост. Нито пък да го кара той да изпитва вина, че я е изоставил.

Умната снаха също е длъжна си даде сметка, че дори най-добррнамерената свекърва по биологични причини изживява криза заради това, че синът й е близък с друга жена. Ако прояви разбиране, търпимост и достатъчно хитрост в отношенията си и с майката, и със сина, напрежението ще бъде туширано.

Естествено, от такта на „обекта“ също зависи много. Мъжът вече е част от две семейства – родителското и собственото си, затова трябва с дипломатическа ловкост да се погрижи за мирното им съвместно съ-щесгвуане. Той може ясно да покаже, че обича и двете жени, но по различен начин. Винаги ще уважава майка си за всичко, което е направила за него в досегашния им общ живот. Но никога няма да пренебрегва и съпругата си, с която занапред ще гради общ живот.

Най-важното е двете жени да не забравят, че не те правят избора – нито свекървата избира снаха си, нито обратното, съветват психолозите.

Но след това те определят по какъв начин да изградят отношенията си, за да се чувстват щастливи. И тримата.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар