След 5-тата година започнете да учите детето как трябва да се държи на масата

За да научите детето как трябва да се държи на масата, е добре да започнете отрано и по малко да тренирате някои от маниерите

детето
Тия деца на нищо ли не ги учат в детската градина, рече свекърва ви, докато хапвахте специалитетите й на коледната трапеза. Беше „Тебе думам, дъще, сещай се, снахо“, защото по време на отговорното гостуване 5-годишната ви дъщеря не демонстрира най-добри обноски на масата. Като почнете от това, че си вземаше маслините с ръка и плюеше костилките отвисоко, за да изтракат шумно в чинията, минете през трохите но покривката и под стола, та свършите до ръба на чашата, омазан отвсякъде с крем от тортата.

Учите я как да се държи възпитано на масата, но явно трябва повече настоятелност от ваша страна

Е, до следващото гостуване за Великден има време, така че се захващайте.

За вас повечето неща изглеждат елементарни, но тези навици се усвояват бавно. Усвояват се у дома,
от родителите. Детската градина не е най-добрата школа по етикет на масата, даже напротив.

Започнете с позата. Детето трябва да седи изправено, лактите са прибрани до тялото. Не са разперени, за да не се бута с тях съседа. Само китките може да са опряни на масата. Обърнете внимание дали в споменатата от свекърва ви детска градина не е прихванат лош навик – госпожицата слага лакът и обгръща чинията с ръка, за да си я пази, та Жорко да не й вземе месцето от порцията с ориза. Обяснете, че вкъщи и на други места не е прилично да прави така.

Покажете, че е правилно храната да се поднася към устата, а не да се навежда главата към чинията

С лъжицата или вилицата се вземат малки хапки. Дъвче се със затворена уста. Докато в устата има хапка, никога не се говори.

Ако ястието е още горещо не се духа и не се маха с ръка над него. Изчаква се, докато поизстине. В случай че детето неволно погълне гореща или люта хапка, бързото отпиване на вода ще угаси огъня. Но трябва преди това да си избърше устата със салфетката, за да не останат следи по ръба на чашата.

Изобщо, правилото е, че човек винаги си бърше устните, преди да отпие. И когато устата му е празна, за да не чувате шумното преглъщане на течности, посъветвайте детето да пие бавно. За да не се залее, нека хваща чашата в основата и след всяко отпиване да я оставя на масата.

Най-късно до 5-годишна възраст може да асистирате на детето при основното ястие, като цялото го нарежете на парченца

Но след това вече трябва да го оставите да се справя само. Някъде малко след 3 години започнете да му показвате как – ножът се държи в дясната, а вилицата в лявата ръка. Обяснете, че се реже само по една хапка и се слага в устата, пише „Всичко за семейството“. Двата прибора се държат полегато, под много малък ъгъл с чинията. Дръжките им се придържат с показалец. Покажете на детето и как да остави приборите, когато спре или свърши да се храни.

Демонстрирайте как да се сервира от общите чинии. Особено трудно може да е със салата, така че често тренирайте

Не забравяйте да кажете, че е неприлично човек да се пресяга пред съседа си, за да си вземе нещо. Редно е да каже „Моля, подай ми хляб“ например.

Възпитаните хора обикновено не хващат парчето пица с ръка и не го ръфат, а го режат с нож и вилица. Но ако и останалите на масата са решили да ядат пица иначе, тогава може.

Обяснете на детето, че едно от полезните правила е, когато не знае как се яде някакво ястие, да изчака останалите да започнат и да следва техния пример.

Операцията с усвояването на етикета е трудна, но не се отказвайте. По това цял живот си личи възпитаният човек.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар