Пораснало дете и малко бебе под един покрив – съжителство без стрес

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Някои родители мислят, че да имат бебе, когато другото им дете вече е поизраснало, си е като печалба от лотарията


Майките дори тайно си мечтаят как каката ще помага при смяната на пелените, а баткото ще учи малкия да пишка в гърнето. Е, така е в някой приказен свят на еднорози, но не и в човешкия.

Понякога тийновете сякаш се радват, че ще имат братче или сестричка. Но след като бебето проплаче, обикновено настъпва разочарование – всичко, с което са свикнали, се променя. Разочарованието пък води до бунт и конфликтите зачестяват. В по-вечето случаи се явява и ревност, защото родителите насочват вниманието си към новия член на семейството.

Гарантирано е и раздразнението – от плача на бебето, от „проблемите“ му като колики и първо зъбче, които за тийна изглеждат глупави. Дори от това, че то не разбира, не говори, гледа „тъпо“. Вие, родителите също няма да го „кефите“, което е донякъде ревност, донякъде изненада, че ви вижда различни. Изведнъж започвате да говорите на някакъв идиотски език, да имате петна от повръщано по яката.

А някои изпитват и срам пред връстниците си, че има бебе в семейството.

За да избегнете големи усложнения, вземете мерки още преди раждането. Включете тийна във всички подготовки – стаята, дрешките и т.н. Искайте мнението му за името на бебето.

Когато то дойде у дома, разпределете задължения и на вашия голям син или дъщеря

Покажете, че разчитате на човек, който умее да носи отговорност. Всеки път го хвалете колко добре се справя и благодарете за помощта.

Но не го товарете много – бебето си е ваше, каката или баткото не са му родители. Не притискайте тийна, ако не иска да сменя пелени или да пее „Тръгнал кос“. Не го карайте да се чувства виновен, че не отделя достатъчно време. Разберете го – той няма нужда да общува с толкова малък човек. Изцяло е погълнат от своя живот и от своите емоции.

И най-важното – сега повече от всякога тийнът има нужда да му посветите специално внимание, да го изслушвате, да знае, че неговите неща са важни за вас, колкото и да сте уморени. Създайте си традиция веднъж седмично да излизате заедно. Ако няма кой да гледа бебето, двамата родители може да се редуват през седмица. Но не го пренебрегвайте, защото много лесно той може да реши, че е заменен, че е незначителен и че обичате другото си дете повече от него.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар