Вашето пораснало дете няма мотивация? Ето как да му я върнете!

промоции

Вашето доскоро амбициозно, енергично и любознателно дете се е превърнало във вял тийнейджър


Не намира смисъл да учи, да успява, да се състезава, да се развива. Когато получи ниска оценка, повдига рамене: „Е, кво да се прави, тъп съм!“ Апатичен е по всички въпроси за своето бъдеще. Единствената му „амбиция“ е да бъде оставен насаме с таблета си.

Надали ви успокоява фактът, че вашият тийн не е изключение, а по-скоро правило. Затова опитайте да го раздвижите. С предложения, с команди няма да стане.

Предложете например да постъпва като мениджър – да си пише дневен план за учене, почивки и забавления. Той е мотивиращ, защото нагледно показва, че след усилие следва почивка, след изпълнена задача следва забавление. Освен това времето се разпределя най-успешно с помощта на план, а зле разпределеното време обикновено е силно демотивиращ фактор.

И сега изненада! Видеоигрите са инструмент за мотивация, така че спрете да му се карате, а опитайте да договорите колко време им посвещава

Според най-новите проучвания видеоигрите създават умения за решаване на проблеми, засилват креативността и помагат да се преодолява по-леко провалът. Заради тях тийнейджърите вярват, че
могат да се справят с много трудни препятствия, твърдят психолозите.

Те съветват да наблюдавате сина или дъщеря си, докато играе, за да разберете кои са силните му/й страни. Може би се сработва добре с другите, или не се отказва лесно, или умее да се концентрира страхотно. Направете комплимент за постигнатото в играта, нищо че детето ще ви гледа, все едно сте откачили. Похвалете го за усърдието, а по-нататък използвайте това, за да го мотивирате за други постижения. Например: „Видях колко упоритост вложи, за да постигнеш успех в онази игра. Със сигурност може да положиш усилия и да постигнеш същото с изпитите по
английски.“

Впрочем с похвалите внимавайте. Когато кажете на тийна, че е много умен, мислите, че това е полезно за него. Вярно е, но не е достатъчно. Изтъквайки неговия интелект, му създавате самоувереност, не мотивация. Тя би дошла от похвала на усилията, не на това, което му е дадено по природа. Следващия път, когато тийнът се върне с добра оценка от училище, вместо „Колко си умен, браво!“ кажете: „Положил си страхотни усилия, поздравявам те!“ Това ще го накара да вярва, че от неговата работа има ефект и ще го стимулира.

Мотивация се постига с помощта на добри ментори и силни ролеви модели – учител, роднина, семеен приятел. Погрижете се тийнейджърът да бъде по-често в контакт с успели хора, които обичат работата си, не се страхуват от предизвикателства и ги преследват със заразна страст.

Групи от други тийнове, които се отдават с всички сили на хоби или развитие на способностите си, също са от полза. Предложете му да влезе в спортен отбор, кръжок, курсове по чужд език. Понеже в пубертета влиянието на връстниците е огромно, вашият тийн ще се раздвижи, като попадне в мотивираща среда.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар