Как да се грижите за многогодишните растения през зимата, за да ви радват и през пролетта?

От това как ще зазимите многогодишните растения сега зависи какви ще станат те през пролетта и следващото лято

многогодишните растения

Не пренебрегвайте тази грижа, а се съобразете стриктно с изискванията им. Всеки вид има свое предпочитание за температурата, за поливането, но най-вече за подрязването.

Това лято безспорният нов хит в цветарските магазини беше мандевилата. Ако сте си купили от красивата лиана, със сигурност вече градите планове да добавите през следващото лято още някой цветен нюанс. Защото растението е истинско украшение – натрупва много бързо листна маса, а цветовете буквално го отрупват през целия сезон. Но така ще бъде и през следващото лято, ако го зазимите правилно. Изрежете клонките до 2/3 от дължината им, като смятате не от почвата, а от мястото на разклоняването на основното стъбло. Това е важно – през следващата година пъпки ще се образуват само на клонки от настоящия сезон. Приберете мандевилата на тъмно място при температура около 10-12 градуса. Поливайте я съвсем рядко, колкото да не изсъхне съвсем. Не се притеснявайте, че листата ще опадат напълно. Това е нормално.

Клематисите са други лиани, които също впечатляват с цветовете си

В градината те издържат през зимата, трябва само да осигурите дренаж на корените, защото лесно загниват. Изрязването обаче е сложна работа, особено когато са засадени в саксия. Няма как да приберете цялото растение, а неправилното изрязване може да доведе до загиване на цветето. Основно клематисите са разделени на три групи.

В първата спадат clematis montana, macropetala, ar-mandii, alpina, cirrhosa. Te цъфтят само на миналогодишни стъбла, затова не се режат, а само се махат изсъхналите стъбла.

Във втората са едрите ранни хибриди, които образуват пъпки и на стари, и на нови клонки. Това са почти всички бели, розови, двуцветни и светлосини клематиси. При подрязването на всяко стъбло се оставят по 1-2 двойки добре развити пъпки.

Растенията от третата група цъфтят само на тазгодишни клонки. Тук са късните хибриди, clematis intergrifolia, florida. Подрязват се ниско.

Всички клематиси на нашия пазар са вносни. С малки изключения идват с имената си. По името в справочника на университета Hull ще намерите към коя група принадлежат.

Лантаната е храст, който в средиземноморските страни краси паркове и градини. У нас обаче не може да остане на открито, затова се отглежда предимно в саксии. За да го зазимите правилно, не е задължително да го подрязвате. Но ако става дума за голям екземпляр, по-добре скъсете клонките до 1/3. Приберете в светло и прохладно помещение при температура 7-10 градуса. Поливайте през зимата оскъдно, но не позволявайте пълно изсъхване на почвата.

Обечките също са многогодишно растение, особено ако сте успели да си купите качествен и здрав екземпляр. Преди да приберете саксиите под покрив, изрежете клонките почти до почвата. Дръжте ги в помещение, където няма опасност температурите да паднат под нулата. Обечките са най-студоустойчивите летни цветя, но не издържат на мраз. Поливайте съвсем рядко.

Всички многогодишни цветя се разбуждат през март. Пресаждат се и се преместват в по-топло помещение, за да започнат развитието си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар