История и тенденции при парфюмите през годините … 20-ти век …

промоции

Парфюмерийната индустрия процъфтява…

През последните четиридесет години, парфюмерийната индустрия преживя бум. За да ви дадем представа за това колко бързо се разширява, през 1993 г. един нов парфюм излиза всяка седмица. Днес това се случва всеки ден и всяка компания се опитва да пребори конкуренцията със все по-скъпи, иновативни и бляскави премиери.

През втората половина на 20-ти век настъпват много промени в стиловете и ароматите на парфюмите. Изглежда, че те се променят в съответствие с доминиращия начин на живот през деня. Например, през 70-те години, бели флорални мотиви и florientals (комбинация от флорални мотиви и ориентал) бяха популярните парфюми. През 80-те години пое властта силата на аромата. И през 90-те години бяха модерни ароматите, които са в съзвучие с околната среда, свежи и сладки нотки бяха предпочитани. Сега, в новото хилядолетие, свободата на стила е на мода.

Премиерите на парфюми разтърсват 70-те години…

Ще споменем някои от лидерите в надпреварата за производство на парфюми като течение през годините. Един от най-ранните, сред големите производители, стартира през 1970 г., когато Yves St Laurent представя Rive Gauche в Франция. Но истинската голяма експлозия стартира в САЩ. Жените стават по-независими и купуват аромати, които да се носят през целия ден, а не само за вечерни случаи. Те започват създаването на магазини за парфюми, с разнообразие от аромати, подходящ за всеки повод.

Един от първите пробиви на САЩ е през 1973 г., когато Revlon въвежда Чарли. Жените го обикват веднага! И това е началото на мощното американско влияние върху парфюмерийната индустрия. Всички известни модни дизайнери, произвеждат аромат, който ще съвпадне на собствения уникален стил.

След това други страни следват американския пример. В Обединеното кралство, Мери Куонт въведе Havoc през 1974 година. Havoc е парфюмиран спрей за тяло, който е насочен изцяло към по-младото поколение, които не могат да си позволят по-скъпи парфюми. Също така е по-лек, защото спрея е разпределен за по-голяма площ от тялото. И ако желаят, жените могат да пръскат малко във въздуха, а след това просто да минават през него като общо покритие.

Япония също навлизат на пазара със собственото си творение – парфюм с пресни зелени флорални мотиви. Shiseido са го използвали в своето начало на Inoui. Зелени цветя, уловени бързо, се използват също от Chanel № 19 през 1971 г., Estee Lauder, Alliage през 1972 г., частна колекция през 1973 г., и Amazone Хермес през ​​1974 година.

Бижутерите също започват да въвеждат свой собствени аромати като Van Cleef и Arpels, който стартират първо през 1976 година.

Тогава започват да се появяват и аромати за мъже. Christian Dior представи Eau Sauvage, аромат, който пради жените диви!

И производителите също подивяват. През 1977 г., YSL (Yves St Laurent) стартира, Opium, който е толкова оспорван парфюм, че е почти забранен в САЩ. Estee Lauder контрира с Cinnabar скоро след това.

През 1978 г. настъпва лек завой в парфюмерийните тенденции, когато стартира Cacharel Anais Anais, който се прави от бели цветя, за разлика от популярното зелено на деня.

Пищност и въздействие на тенденциите при парфюмите от 80-те години

80-те години идват с процъфтяваща икономика и тенденция към панаирджийско, пищно, цветно творчество. Силни и мощни аромати, които са предназначени за юпитата. Всички големи имена в бранша създават свои собствени парфюми, през 1981г. от Giorgio of Beverly Hills.

След това Christian Dior се надскачат себе си с „Poison” (Отрова), парфюм, който е рекламиран да създаде чувства на любов и омраза. Ароматът му е толкова мощен (37%), че някои нови ресторанти в Ню Йорк го забраняват, защото преодолява над аромата на храната.

Тенденцията към силните парфюми продължава с въвеждането на ориенталския аромат Obsession на Calvin Klein през 1985 година. Тя е последвана през 1989 г. от Samsara на Guerlain, която е силно предозиране със сандалово дърво.

Някои от другите претенциозни аромати, въведени през 80-те години са Clandestine на Guy Laroche, Panthere от „Картие“, Лу Лу от Cacharel, Happy Diamonds от Chopard и Boucheron от Boucheron.

Някои от по-малко силните аромати, въведени през 80-те години са Париж, YSL, Jardins de Bagatelle от Guerlain, и Beautiful от Estee Lauder.

90-те години водят към по-меки, по-леки парфюми

Един от първите аромати, лансиран през 90-те години се оказва и един от най-успешните. В рамките на четири години от въвеждането му Tresor от Lancôme, се превръща в една от петте най-най-продавани аромати в Европа. Друг аромат, който се превърна в световен хит е Amarige от Givenchy.

90-те години донесоха много свежест в парфюмите, продиктувана от развитието на екологичното съзнание на хората. Ароматите са с морски и свежи нотки, например, New West for Her от Арамис, последван скоро след това от Бягство от Calvin Klein и Dune на Christian Dior.

Докато светът се свива, все повече страни се присъединяват към парфюмерийната индустрия. Близкия Изток и Източна Азия създават много парфюми, които са „копие на оригиналните аромати“ и това позволява да се разшири пазара на парфюми, като се включват тези, които имат по-малки бюджети.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар