История и тенденции при парфюмите през годините …17-ти, 18-ти, 19-ти век…

Ароматите процъфтяват във Франция…

През 17-ти век вече има сведения, че парфюмът е стигнал до Франция. Известни със своята романтика те добавят чувствена нотка на парфюма. Французите използвали парфюм върху дрехите си, както и парфюмирани ръкавици. Те също така го поставяли на своите мебели, за да направят стаите си с благоуханен мирис.

Но най-голям напредък в парфюмерията идва през 18-ти век, със създаването на одеколона, който е съчетание на розмарин, масло от портокалови цветове, бергамот и лимон. Използването на одеколон не спира само до ароматите – французите го използвали в своите напитки, в храната им, като лекарство, да се приемат през устата или да се инжектира, и дори прочистване на стомаха.

Французите също развихрили фантазията си в изработването на шишенцата за парфюмите, продиктувано от откриването на завода за стъкло в Baccarat през 1765.

Когато настъпил 19-ти век, развитието в областта на науката и химията отворил цял нов свят за парфюмерийната индустрия. Нищо не можело да  спре французите да използват и правят  парфюми, дори и Френската революция. В действителност, те всъщност я използва за извинение, за да се въведе нов парфюм, наречен „Парфюм а ла Гилотината“. Звучи като „опияняващ“ аромат, нали?

Град Грас създал своя собствена Френската революция…

Има един малък град в южната част на френската област Прованс, наречен Грас. Там започва революция в парфюмерийната индустрия. Грас става най-големият световен доставчик на суровини за парфюмерийната индустрия. Ето как са го направили.

Всяка година през май, хората в  Грас берат  местните „култури“. Можете да видите десетки хора в областта, внимателно ръчно да берат бледо розовите цветя на centifolia Rosa, или майска роза, както е по-известна. Нейните листенца са най-търсените като съставка за производство на фин парфюм. Но за производството на малко количество парфюм са необходими много венчелистчета. Само за производство на един килограм розов концентрат, направени от венчелистчета, са необходими 300,000 майски рози.

Процесът на производство на розов концентрат отнема доста време, защото се  използвали разтворители с дълъг период на извличане. Резултатът от този процес е восъчен, кърваво червено вещество, което, когато се третира с алкохол и се дестилира, отпуска бледо жълта розова субстанция. Тъй като това е много дълъг и труден процес на дестилиране, той се оказва и много скъп – един килограм струва над $ 9000 USD и е достатъчен, за да се произведат няколко стотин шишенца парфюм.

Този екстракт стана много популярен по целия свят. Въпреки това, страни като Китай, Индия, Южна Африка и Мароко, използващи евтина работна ръка и по-големи стопанства, започват да произвеждат копие на розовия концентрат и го продават на производителите на парфюми по целия свят, като по този начин подбиват цената на автентичния продукт от местността Грас.

Но французите продължават да произвеждат най-добрите парфюми в света и до днес. Един от пионерите на френската парфюмерия е Жан Пату, който въвежда своя световно известен парфюм, „Joy” („Радост”), известен днес като „най-скъпият парфюм в света“. „Joy”  е направен изключително и само с автентичния розов концентрат и жасмин, и струва около $ 120 USD за 50мл. „Joy” е създадена през 1930 г. за богатите американски клиенти на Жан Пату, който биха загубили и пари и сърце, в резултат на големия крах на Уолстрийт.

Два други парфюми, които залагат на автентичния розов концентрат са „Guerlain Shalimar” и „Шанел № 5”. Това са най-добрите оригинални, висша мода парфюми, както са повечето от скъпите френски парфюми.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар