Разговорите за смъртта с детето трябва да са с думи прости, но искрени

За съжаление в живота се стига и до този разговор – когато е починал роднина или приятел


Тийнейджърите невинаги дават външен израз на шока, но това не означава, че са безразлични и че болката ги е подминала. Често починалият е бил човек, който всекидневно е бил част от живота им и тогава тъгата е съпътствана от объркване или дори от загуба на идентичност.

Първоначалната реакция на възрастните е да посъветват тийна да бъде силен. Това е грешка, защото по този начин го окуражават да премълчи болката си.

Правилно е точно обратното – дайте му рамо, на което да поплаче. Бъдете до него възможно най-често, без да се превръщате в досадна сянка, и оказвайте помощ при всяка криза.

В началото може да ви се стори, че приема философски загубата, но не се лъжете. Обикновено тъгата го изпълва по-късно, когато шокът е отминал.

Много важно е как ще говорите с тийна. Не използвайте изрази като „напусна ни“, „остави ни“.

Полезно е да изберете ваканция, по време на която може да има физическа активност – планински преходи, каяци, скално катерене. Почивката на палатки е хитра идея – вътре става много топло и щете, не щете, излизате рано навън. А и когато сте сред природата, имате десетки варианти може да го накарат да изпита гняв към починалия. Ако той е бил дълго време болен, може да кажете, че вече няма да се мъчи и се намира в свят без болка.

Поплачете заедно, помълчете заедно. Може би е добре да заминете някъде, където нищо не ви напомня за последните тъжни събития.

Ако имате много чувствително дете, психолозите съветват да му вземете домашен любимец.

Важното е тийнът да свързва движението с приятни неща, за да бъде стимулиран да продължи през цялата година. Когато се върнете от почивка, потърсете онова занимание, което ще го държи във форма и през студените месеци. Не е задължително да го насилвате да влиза
та ще е незначителна, но грижите ще ви разсейват.

Тийнът може да ви зададе много трудни въпроси като например защо точно той/тя почина, защо някои си отиват млади, щом са били добри хора. Не можете да дадете тези отговори, затова и не опитвайте. Изразете своята вяра, че всяко нещо има своята причина, дори и смъртта, че не знаем какво има „отвъд“.

Окуражавайте го да говори за скръбта, да я изразява, като рисува, пее, крещи, ако това му носи облекчение. Изключително важно е да не остане несподелена болка, която може да се превърне в травма за цял живот.

Разговаряйте често за починалия – нека у дома има чувство, че духът му е жив и винаги ще бъде с вас.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар