Какаото – по-скоро лекарство, отколкото подправка!

Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво


То е влаголюбиво и се отглежда в топлите земи на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Ражда големи колкото малък пъпеш светложълти шушулки, в които са сместени доста натясно зърната. След преработка зърната се превръщат в основна суровина – какао на прах, за направата на така любимия на малки и големи шоколад.

Смята се, че ацтеките са открили ценните качества на какаото. Наричали го райско дърво и храна на боговете. Затова и днес научното наименование на растението е какао теоброма, което означава храна на боговете. Индианците използвали зърната за направата на специфична напитка, която кръстили чоколатъл – горчива вода. Вярвали, че тя е източник на мъдрост и сила. Хапвали и сурови какаови зърна. Майте също високо ценели какаото и дори използвали зърната за разплащателно средство.

Испанският конкистадор Ернандо Кортес през 1528 г. пренесъл какаото в Испания, където започнали да приготвят шоколадовата напитка с подсладители. Рецептата й дълго била пазена в тайна, но в началото на 17 в. шоколадът във вид на сладко питие се разпространил в Италия, а по-късно и във Франция. Холандците също опознали вкуса му през 17 в. и започнали търговия с какаови зърна.

Днес учените са категорични, че със своите около 200 полезни съставки какаовите зърна са изключително полезна супер храна. В суров вид те се радват на голяма популярност сред веганите и хората, които се стремят към здравословен начин на живот. Може да намерите сурови какаови зърна – цели, счукани или смлени на прах, в био магазините. Диетолозите препоръчват да изяждате по няколко сурови и за предпочитане цели зърна на ден.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар