Птички и и пчелички, или как е правилно да говорим с децата по „онази“ тема

Темата за секса допреди няколко десетилетия беше табу в много български семейства


Децата се „образоваха“ от знайни и незнайни източници. Модерните модели на възпитание повеляват всички предизвикателства да се обсъждат първо в семейна среда. А интимните отношения с другия пол са си предизвикателство, което при грешка може да има трайни последствия върху самочувствието. Така че този разговор не може да ви се размине, щом сте отговорни родители.
Няма какво толкова да му се притеснявате – целта е да обясните психологическата, не физическата страна, и рисковете, които сексът може да носи.

Повечето родители си задават въпроса кога е точното време за този разговор. Всичко зависи от индивидуалността на детето и от отношенията му с родителите. Едно е сигурно – трябва да успеете да го проведете, преди тийнейджърът да има за първи път отношения с другия пол. Иначе, както разказва популярният виц, той ще ви попита какво искате да научите за секса, та започвате с него този разговор.

Някои от децата се развиват преждевременно и имат нужда от напътствия по-рано. Ако пък детето ви е свито, няма гадже й никакви сигнали за сексуален живот, това не значи, че трябва да мълчите. Самото разискване на темата ще създаде у вашия тийн самочувствие, каквото вероятно му е необходимо при общуването с другия пол.

Много психолози казват, че разговорът трябва да започне още когато детето прояви интерес към половите си органи. Колкото по-рано отворите темата, толкова по-малко неловко
ще се чувствате.

Удобен момент да подхванете разговора е например предаване по телевизията или докато пазарувате в магазина и минете повместо за птичките и пчеличките“. Подгответе се, защото има неудобни под-теми като например за орален и анален секс, и по-лесни като рискове от болести и от нежелана бременност.

Вероятно ще се стеснявате да влизате в подробности, затова купете книга за секса и дайте на тийна да прочете. Това не е като да научите детето да кара колело или да плува – няма нужда да обяснявате техники. Ще е притеснително и за вас, и за детето.

Психолозите съветват разговора да проведе родителят, с когото тийнейджърът е по-близък. Важно е да не звучи като лекция, а той да може да задава въпроси, ако иска. Добре е да разберете дали има някакви притеснения за секса и да дадете пояснения.

Не е нужно да обсъдите всичко наведнъж. Този разговор може да се води периодично. Покажете на сина или дъщеря си, че сте край щанд с презервативи.

Най-добре бъдете директни и говорите за нещата с истинските им имена винаги готови да говорите по всякакви теми. Може да не знаете отговорите на всички въпроси. Потърсете ги заедно с вашия тийнейджър в интернет или в книги.

Ако чуете „Как да знам, че съм готов/а за секс“, не отсичайте веднага, че трябва да чака. Обяснете защо е добре да се подбере правилния момент. Изтъкнете, че има и психологическо израстване, необходимо, за да не се чувства след това неудобно от стореното и за да му се наслади максимално. Ако единият родител е започнал своя сексуален живот твърде рано, по-добре другият да води тези разговори.

Не е добре децата да се лъжат, пък и не е честно да убеждавате някого да почака, след като вие самите не сте се справили с това.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар