Луд заплашвал живота на президента Плевнелиев

промоции

„Брат ми искаше да заколи президента Росен Плевнелиев без причина. Всички вкъщи треперех живота си, докато полиция тарашеше дома ни.“ Така започва изповедта на 25-годишната Мария пред „Таблоид” за ужасяващата съдба да живее с брат шизофреник цял живот.

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

През 2014 г. Националната служба за охрана (НСО) стяга екипите, грижещи се денонощно за безопасността на Росен Плевнелиев, и увеличава броя на гардовете заради заплахи, отправени за живота му по телефона от психически нестабилен мъж. Днес, 3 години по-късно, когато Плевнелиев вече не е държавен глава, сестрата на психясалия се престрашила да опише проблема и да разкаже на какъв ужас са били подложени
тя и семейството й заради лудналия брат. Оказва се, че нито една институция не може да задържи Митко за лечение в продължение на повече от месец. По закон толкова продължава клиничната пътека за психиатрия. С помощта на медикаменти шизофреникът много бързо влизал обратно във форма, поради което психиатрите с лека ръка се съгласявали да го пуснат вкъщи. Когато вдига слушалката, за да каже, че ще реже врата на президента, Митко отново е в кризисен период, в който нито може да бъде въдворен в клиника, нито да бъде накаран да си взима лекарствата.
Поради факта, че у нас все още липсва централен регистър на ментално болните, на органите на властта се оказва особено трудно да стигнат до него и да установят кой е и откъде е. Въпреки че години наред информация за заплахата се премълчава от МВР, шизофреникът сам разкрива, при това в сайт за запознанства, преди по-малко от 12 месеца, че е млад човек от София, че има образование и че е бил силен ученик, преди болестта да го разсипе.
„Не можете да си представите какво е да живеете в един и същ дом с болен човек, който не знае какво върши, интелигентен е, заблуждава околните за състоянието си и е еднакво опасен както за обществото, така и за себе си“, разказва през сълзи Мария.
В деня, в който полицията разкрива автора на смъртната заплаха, в апартамента на семейството нахлуват униформени с маски, преравят всяко кътче за скрито огнестрелно оръжие или заготовка за самоделна бомба. След като обискът приключва, става ясно, че клетото семейство на Митко не може да направи много, за да го укроти.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар