Любов в детската градина: как да реагирате?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Синът или дъщеря ви са само на 5, а имат всички признаци, че ги е споходило малко странно нещо -влюбването

Той се реши пред огледалото, а довчера вие го преследвахте с гребена, за да не ходи рошав в детската градина. Тя отказва да сложи доскоро любимия панталон, защото иска да изглежда като госпожица. Често се споменават Даниел и Яна. Долавяте разсеяност и замечтаност. Въобще, налице са всички екстри, които очаквахте едва нейде към пубертета. Като поразпитате малко, вашето безценно гардже ви уведомява, че е влюбено. Какво влюбване още в детската градина?!

Е, хайде, не бъдете лицемери. Не е като да не познавате това чувство – и вас ви е спохождало още преди да тръгнете на училище. Днес знаете, че то не може да се нарече любов, повече му приляга думата „харесване“. Озаптете онази тревожна мисъл в собствената ви глава, която казва „Леле, щом още отсега, какво ли ни чака в тийнейджърските години“ и обърнете внимание на невръстното си влюбено дете.

То да харесва някого от другия пол си е съвсем нормално на всякаква възраст. Смята, че това е любов, защото още от малко му четете приказки за принцове и принцеси, на които тя се случва. Не бързайте да размахате пръст и да му обясните, че е още малко за тези неща (дори не искате да ги наречете по име). Неговият свят е пълен с норми и пра-
вила, които трябва да спазва, и нищо чудно да ви повярва, че му е рано да изпитва чувства. А понеже не може да ги спре, ще се срамува от тях, ще се научи да ги потиска и да ги прикрива,
ще се затвори за вас. Вие не искате това – като родител знаете, че доверието между вас и детето е изключително важно.

Не е лесно да приемете, че хлапето ви се променя и започват да го вълнуват чувства, които не са свързани с мама или татко. Но нали не очаквате цял живот то да гледа с обожание единствено вас.

Не омаловажавайте влюбването и в никакъв случай не се подигравайте на детето. На вас може да ви изглежда несериозно, но за него няма по-красива от дамата на сърцето му, която прави пируети в новата си рокля, или от принца, който препуска на новото си колело сякаш на бял кон. Имайте уважение към детето си и към неговите преживявания.

Бъдете готови и да се притечете на помощ. Трудно е да обясните на сина или дъщеря си, че светът е пълен с хора, които може да не ги харесват и да не отговарят на чувствата им. Но това е самата истина и няма смисъл да поддържате друга версия, просто трябва да намерите точните думи. Помогнете на детето да осъзнае, че с отхвърлянето не идва краят на света, и да вярва, че истинските и взаимни чувства тепърва му предстоят. Внимавайте и да не му изтърсите някоя крилата фраза като „След жена и след автобус не се тича“ или „Който не те харесва, не те заслужава“ – може да сте сигурни, че ще ги запомни.

Още по-внимателни бъдете в случай, че някое дете харесва вашето, а то не отвръща със същото. Обяснете, че не е длъжно да се влюби в отговор, но е длъжно да цени и уважава чувството на другия. Това също е урок, който се помни цял живот.

Не се фиксирайте твърде много върху вълненията на детето. Те са важни, но не ги превръщайте в тема номер едно. Няма нужда да го разпитвате всеки ден за обекта на чувствата му. Няма нужда да разказвате гордо на цялата фамилия и на другите майки в кварталната градинка, че Джули е дала валентинка на сина ви или че Жоро е донесъл цвете на дъщеря ви. Така и детето няма да се вживява твърде много в отношенията си с другия пол.

Проявете съпричастност, защото първото влюбване, харесване или както и да го наречете е особен момент. Синът ви може да запази валентинката от Джули, а дъщеря ви да изсуши цветето от Жоро между страниците на книгата с приказки за принцове и принцеси. Може и да ги загуби сред много играчки, пише „Всичко за семейството“. Но една вълшебна частица от първите трепети остава жива завинаги и не бива я счупите с възрастните си преживявания и поражения.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар