Не превръщайте голямото дете в бавачка!

Няма идеална разлика между децата в семейството


Но опитните хора казват, че по-голямото дете приема по-безболезнено бебето, когато ги делят по- малко от 3 години. С всяка година след тази възраст му става по-трудно да свикне, че вече не е царят вкъщи, на когото мама и татко посвещават цялото си внимание, и ревнува, колкото и усилия да полагат те.

Всеки родител си мисли, че познава детето си и знае как да го подготви за брат- чето или сестричето. Убеден е и че в никакъв случай няма да допусне то да се почувства пренебрегнато, защото за него ще остава по-малко време. Само че на практика това не е лесно и психолозите съветват да приемете, че няма как его- то на по-голямото дете да не пострада от промяната вкъщи. Те препоръчват да вземете мерки за компенсация. Иначе казано, да запълните мястото на самочувствието, което е идвало от това, че цялата фамилия е била фокусирана само върху него, с друго самочувствие – че то е голямото дете, на което разчитате да помага на бебето.

Тънкият нюанс е във формулировката: разчитате да помага не за бебето, т.е. на възрастните. И това е нужно – колкото и баби или бавачки да се въртят наоколо, е добре да карате каката или баткото да подадат на мама нещо, докато кърми или къпе бебето. Те ще се гордеят, че им възлагате отговорности.

Но още по-полезно за самочувствието на голямото дете ще бъде, ако му обясните, че разчитате да помага на самото бебе. Доверявате му се толкова много, че му давате да го държи, да бута количката, да му пее и да му говори, за да го успокои, като плаче. След това се надявате да го научи на игри, да го защитава от другите деца и т.н. Въобще, да свърши разни неща, които вие не можете да свършите толкова добре, защото сте възрастен, а не дете.

Щом е на повече от 3 години, детето може да разбере всичко това. Още по-лесно ще е, ако дадете примери с братовчеди, които помагат на него, или разкажете за себе си и братята/ сестрите си. Убедете го, че така е в добрите семейства – по-големите им членове се грижат по-малките да пораснат и после цял живот остават близки.

За да проработи тази стратегия, още в първия ден не лишавайте децата си от контакт, колкото и да се страхувате, че каката или баткото може да донесат от детската градина вируси, пише „Всичко за семейството“. Напротив, веднага покажете как да докосват бебето. По-голямото дете има нужда да почувства съвсем в буквалния смисъл братчето или сестричето си, за да създаде връзка с него.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар