Тайни, интриги, страсти от властните жени в историята – Нефертити и Кия

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Власт. Власт на всяка цена. Страст и амбиции, сплетени в едно в битката за сърцето на някой монарх или за богатството му. Това са целите, които от Древността мотивират големите дами със силни политически позиции – самите те на власт или любовници на имащите власт. Интриги, унижения, комплоти и убийства – съперничествата между жените понякога тежат неочаквано много върху хода на човешката история.

Нефертити

Нефертити и Кия – дуел за Ехнатон

В сърцето на 18-ата династия един фараон-революционер провъзгла­сява първия в историята монотеистичен култ. Съпругата му притежава легендарна красота, загадъчната му любовница е известна с амбициите си. Това са съставките на един от най-любопитните епизоди в историята на Древен Египет – Нефертити или Кия, коя от двете е майката на Тутанкамон?


В последния ден на година Трета от царуването на Аменхотеп IV, известен още като Ехнатон, тълпите се трупат из улиците на фараонската столица Тива. Младият цар, едва 14-годишен, отдава почит на слънчевия диск Атон (тялото на бога Ра). До него е изумителната му невеста Нефертити.

Образ на семейно щастие

Те са млади и красиви, обичат се. С Нефертити до себе си Аменхотеп ще издигне култа към единствения и всемогъщ бог Атон, с което ще сложи край на безграничната влас на жреците на Амон. Той приема името Ехнатон, което означава „този, който служи на Атон“. Върх камък, открит в Тел-ал-Амарна – град, който става столица през година Пета от изкачването на Ехнатон на престола, е изобразена Нефертити, седнала срещу съпруга си. Тя си играе с две от техните дъщери, докато бащата прегръща третата – семейна сцена, която на­помня кое да е щастливо семейства

Блестяща съпруга срещу обожавана любовница

Изображенията на царската двойка са многобройни, което говори за голямото значение, което Ехнатон е отдавал на съпругата си. Въпреки това през целия период на царуването му Нефертити е имала опасна съперница в лицето на загадъчната Кия, за която се знае много малко. Кия е принцеса от царството Митани, разположено в днешна североизточна Сирия. Баща й, императорът на Митани, я дава за жена на бащата на Ехнатон – Аменхотеп III. Когато остава вдовица, тя се омъжва за неговия син – обичайна практика за епохата. Младата Нефертити пристига от Тива (днешен Луксор) и заварва Кия, могъща с влиянието си върху Ехнатон и славена като негова лю­бима. Но „велика кралска съпруга“ става Нефертити.

Кия

За Кия Ехнатон построява прекрасен дворец в Амарна, докато за Нефертити отрежда участие в политическата и религиозната власт. На всички изображения Нефертити има на главата си кобра – символ на фараонската власт. Кия никога не е имала право на такава декорация.

Освен това Нефертити е по-плодовита. Тя ражда шест момичета, докато Кия има само една дъщеря. Що се отнася до Тутанкамон – мечтания син, наследник на трона, историците отдавна спорят за това коя е майка му. Днес се смята, че по-вероятно е Тутанкамон да е син на Нефертити, пише Журнал за жената.

Краят на царуването на Ехнатон е токлкова мрачно, колкото е блестящо началото му. През година Петнадесета три от дъщерите му умират от чума, а две години по-рано Кия изчезва от фараонския двор. Изгонена? Убита от съперницата си? Нефертити умира през година Седемнадесета от царуването на Ехнатон, само няколко месеца преди съпруга си. Не се знае къде се намира гробницата й. Както и къде е гробът на Кия…

 

Анти-ейдж лифтинг нощен крем GOLD&DIAMONDS 50+ – 50 мл

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар