ТЕСТ – Как гледате на света около вас – оптимистично, песимистично или реалистично

Казват, че светът принадлежи на оптимистите, а песимистите са просто зрители. Но всъщност има и друг поглед към нещата. Марк Твен например казва: „На света няма нищо по-ужасно от младия песимист – може би само старият оптимист.“

Оптимист, реалист, песимист

В много речници оптимизмът се определя като жизнерадостно възприемане на света, с вяра в бъдещето, а песимизмът – като усещане за живота, проникнато от униние и неверие в по-доброто бъдеще. Според песимистите неудачите се проточват във времето и засягат повечето сфери от живота, като настроените по този начин хора са уверени, че самите те са виновни за всеки неуспех. В трудна ситуация те лесно изпадат в депресивни състояния. Докато при оптимистите не е така: неуспехите не могат да ги сломят, защото са временни, засягат само малка част от живота им и самите оптимисти не са виновни за така стеклите се обстоятелства. Такива хора по-често постигат успех на работното място, в спорта, в учението, в личния живот.

Ето – два типа хора, два различни възгледа, два подхода към живота. Има хора, на които все нещо не им достига – все имат от какво да се оплачат. Има и други, които умеят да се радват, да откриват светлия момент във всяка една ситуация. И в случая не става дума за това какво има човек, а за това как оценява това, което има. Според немски психолози хората в мрачно разположение на духа мис­лят консервативно, а от опасенията да не направят грешка, работят много внимателно. Бодрото настроение стимулира открития, творчески подход в работата, но и готовност за риск, който е застрашен от неуспех. Затова вероятно най-вярното решение е да се учим да намираме златната среда – да не преувеличаваме неприятностите и да не се успокояваме с илюзии.


А вие как гледате на света около вас? Отговорете на въпросите от теста с „да“ или „не“.

 1. Обичате ли да пътешествате?
 2. Бихте ли искали да усвоите още някакви знания и умения – освен онези, които вече имате?
 3. Често ли пиете сънотворни, успокоителни?
 4. Обичате ли да ходите на гости и да ви гостуват?
 5. Често ли ви се отдава да предвидите приближаващи неприятности?
 6. Не ви ли се струва, че приятелите ви са постигнали повече В живота от вас?
 7. Намирате ли време за някакви спортни занимания?
 8. Смятате ли, че съдбата е несправедлива към вас?
 9. Безпокои ли ви потенциалната опасност от глобална екологична катастрофа?
 10. Смятате ли, че научният прогрес по-скоро създава проблеми, отколкото да ги решава?
 11. Сполучлив избор на професия ли сте направили?
 12. Застраховали ли сте имуществото си?
 13. Бихте ли се съгласили да се пренесете в друг град, ако там ви предложат интересна работа?
 14. Доволни ли сте от своята външност?
 15. Често ли се чувствате неспокойни?
 16. Лесно ли ви е да свикнете с нова обстановка, да намерите мястото си в нов колектив?
 17. Околните смятат ли ви за енергичен, деен човек?
 18. Вярвате ли в безкористното приятелство?
 19. Имате ли си лични добри поличби, знаци, в които вярвате – щастливи числа, удачни дни от седмицата и т. н.?
 20. Вярвате ли, че всеки сам „кове“ своето щастие?

Поставете си по 1 т. за отговор „да“ на въпроси № 1, 2, 4, 7, 11 и 13-20 и О т. за отговор „не“ на същите тези въпроси.

Поставете си по 1 т. за отговор „не“ на въпроси № 3, 5, 6, 8, 9,10,12 и О т. за отговор „да“ на същите тези въпроси.

Изчислете резултата си, като съберете всички точки.

0-4 точки: явно животът ви е „поочукал“ и вече не очаквате нищо хубаво. Смятате, че неудачите и проблемите са неизбежни, а радо­стите – случайни. Самосъжалението и недоверието към хората ви пречат да се радвате на живота. За да поосвежите погледа си към света и да повдигнете духа си, се научете да цените малките радости, които всъщност се случват на всеки от нас. Не забравяйте: животът никога не е чак толкова лош, че да не можем да го променим със собственото си отношение към всичко случващо се.

5-9 точки: по принцип вие сте жизнерадостен човек, но някъде сред изпитанията на живота сте загубили част от оптимизма си. Огорченията и несбъднатите мечти често помрачават настроението ви. Вашите постъпки са продиктувани предимно не от стремежа към целта, а от желанието да избегнете неудачите. И точно заради това не успявате да постигнете кой знае колко много в живота. Защото, когато човек очаква неприятности, те най-често се случват. Опитайте да намерите друга гледна точка. Имате достатъчно сили, за да промените много неща към по-добро.

10-14 точки: поздравления – вие сте реалист, здравомислещ човек, който знае и собствената си цена, и тази на другите. Умеете да си поставяте реални цели и да ги постигате. Ясно виждате тъмните страни на живота, но не сте склонни да се задълбочавате в тях. Вие сте надеждна опора за приятелите и близките си, защото умеете и да утешавате в момент на мъка, и да охладите прекомерния възторг.

15-18 точки: вие сте преизпълнени с жизнелюбие и оптимизъм – винаги успявате да откриете в събитията и хората светлата страна, ако наистина си струва да го правите. Рядко изпадате в униние, защото според вас това не е много конструктивна емоция. Но подобна позиция е застрашена от частично неразбиране от страна на околните, които не споделят вашия оптимизъм. Заслужава си да се замислите върху причините както за тяхното недоволство, така и за вашата увереност, че всичко ще бъде наред. Какви са основанията и за двете неща и доколко са важни? Доколко е успешен този ваш подход към живота? Адекватни ли са вашите усилия на получавания резултат?, пише Журнал за жената

19-20 точки: вашият оптимизъм минава всякакви граници. За вас сякаш не съществуват никакви неприятности – и вие просто ги подминавате, бързайки към нови радости. Но се замислете дали вашата позиция не е твърде лекомислена? Не е изключено недооценяването на сериозните проблеми в някакъв момент да ви принуди да се сблъскате с неочаквани огорчения.

БИРЕНА МАЯ 250 таблетки За повече енергия и по-здрава коса, кожа, нокти!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар