Как да научите повече за света около вас – няколко лесни и приятни начини!

Щом веднъж интересът към нещо ново е разпален, поражда цяла верига от положителни преживявания – повишават се нивата на удовлетвореност, радост, значимост… Колкото по-богат опит трупате, толкова по-уверени в знанията и уменията си ставате. И продължавате напред, за да придобиете още компетентност.

Научете повече

Добре звучи, но вие не сте от този тип хора, дето все нещо ги вълнува и интересува? Предлагаме ви четири лесни и приятни начина, за да култивирате любознателността си.

„Включете“ сетивата си


Следващия път, когато отидете на разходка, се фокусирайте върху едно от сетивата си за сметка на останалите. Например вместо да се наслаждавате на гледката, което е обичайно за вас, вслушайте се повече в звуците наоколо, без да изключвате напълно гледката. Обърнете внимание на всеки шум – проскърцването при всяка стъпка по земята, песента на птичките, шумоленето на листата на дърветата, повея на вятъра…

Пренебрегвайте познатото

Забравете за предпочитанията си, рискувайте с нещо, което не харесвате. Например винаги сте си мислили, че не обичате соев сос? Може да не сте попаднали на добър вариант на тази подправка, когато сте я опитали за първи път. Защо не отидете в някой друг китайски ресторант и не поръчате нещо ново от менюто, но с този сос – съставките в ястието са различни, ароматите и вкусовете също, може да ви хареса. Така, като предизвиквате сами себе си, при положителен резултат ще бъдете възнаградени с повишаване нивото на хормона допамин, отговорен за удоволствието.

Бъдете спонтанни в предизвикателствата, които приемате

Всяко импулсивно желание да постигнете нещо (например да научите за един месец италиански, защото ви се е отворил неочаквано път към Рим, или да усвоите йога техники до следващия уикенд, защото новият ви приятел ви е поканил да тренирате заедно) вдига не само ендорфи- ните, но и леко повишава стрес хормона кортизол – толкова, колкото да ви влее енергия и устрем. Използвайте внезапния порив и веднага се заемете с „покоряване на върха“ – влезте в интернет, там може да откриете експресни курсове по италиански и по йога, ако това е примерно целта ви.

По-често питайте „защо“

Петгодишните деца задават този въпрос средно 65 пъти на ден, а порасналите хора – едва 4 пъти, показват анализите. Разбира се, доста е дразнещо да се държите като петгодишни, но е много важно да не губите любознателността си, само за да се държите прилично. Питайте „защо“ при всеки удобен случай, а най-често задавайте на себе си този въпрос, като избягвате негативния оттенък. Например анализирайте дадена ситуация с отговор на въпроса „Защо правя така?“, а не „Защо се провалям сега?“, съветват психолозите.

АПИ СЛИМ – Хапче регулира апетита и желанието за сладко!
vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар