Любовта към домашните любимци не е от вчера: най-известните кучета в историята

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

„Не забравяй, че отговаряш за всички, които си опитомил”, казва рижата лисица на Малкия принц


Само че хората невинаги помнят тази мъдрост. Затова пък нашите домашни питомци всеки ден ни я припомнят. Те ни обичат, чакат ни да се разходим с тях, да ги нахраним, просто да им отделим внимание. За тях ние сме божества и смисъл на живота им. А четириногите избраници на кинозвездите жънат плодовете на славата наравно със своите собственици…

На първо място по значимост на отдаваните му почести стои Перитас – любимото куче на Александър Македонски, грейхаунд, придобит срещу голямо количество злато и диаманти. То съпровожда царя във военните му походи. Перитас е смачкан от слон, срещу когото се нахвърля, за да защити стопанина си. В негова чест Александър основава град Перит.

В Древна Гърция кучетата са смятани за най-добрите защитници на военните лагери и крепости. Кучета воини има във войските на Асирия, Вавилон и Картаген. Казано на съвременен език, кучешки „специални части” има и Александър Македонски. Той пръв „открива” бизнеса с четириноги и продава прескъпо малки кученца от създадената от него порода молоси. Според описанията те приичат на съвременните кане корсо.

Завинаги влиза в историята и джобното кученце на шотландската кралица Мария Стюарт – Гедон. Дори в последните минути кучето не напуска своята кралица. Когато палачът изпълнява присъдата и вземат тялото, за да го свалят от ешафода, в гънките на дългата рокля нещо мърда – това е кучето, притиснато към краката на кралицата. Обляното в кръв животно лае, хапе и ожесточено се нахвърля срещу палача и помощника му, като не ги допуска до тялото. След смъртта на господарката си кучето толкова тъгува, че отказва да се храни и накрая умира.

Кучето, дало на света този трагически пример на преданост, е от породата скай териер. Мария Стюарт го получава като подарък от свой поданик. Любителите на малтийските болонки твърдят, че Мария Стюарт е имала не скай териер, а „малтезе”. Вече няколко века любителите на тези две породи си оспорват правото да наричат любимците си „потомци на кралското куче”.

Голям любител на скай териерите е писателят Уолтър Скот, който ги „заселва” на страниците на романите си „Айвьн-хоу”, „Куентин Дорвард”, „Ричард Лъвското сърце” и много други. Има дори паметник в родния му град Единбург: в краката на писателя лежи куче, вперило предан поглед в господаря си. Кучето се казва Нимрод и в последните години, когато писателят трудно се придвижва, то неотстъпно е с него.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар