Сезонно: 5 тревожни признака на авитаминоза

Налага се човек да бъде подсещан да приема витамини чрез храната си. Тялото му прави това чрез следните 5 сигнала

Цепнати краища на устните

Дължи се на недостига на желязо и цинк и на витамините ниацин (ВЗ), рибо,флавин (В2) и В12. Най-често е налице при вегетарианците и при хора, спазващи диета за отслабване. Тези дефицити се попълват с ядене на повече риба и морски храни, яйца, фъстъци в комбинация с броколи, чушки и карфиол.

Червен лющещ се обрив но лицето плюс косопад

Това са сигнали, че тялото се нуждае от биотин (В7). За разлика от мастноразтворимите витамини (А, Е, К, D) организмът не може да запазва водоразтворимите от групата В. И се нуждае от тях непрекъснато. Набавят се с ядене на яйца, гъби, авокадо, ядки, малини и банани.

Червени или бели подутини като при акне

Появяват се на лицето и по тялото. Причината е в недостига на витамин D или А. Рибата, орехите и бадемите ги съдържат в изобилие. Ленено семе, чия, зеленолистни зеленчуци, моркови и чушки също ги доставят в тялото.

Изтръпване в крайниците

Причините за него са много, и то сериозни. Една от тях е дефицитът на витамини В6, В9, В12. Той води и до раздразнителност, депресия, умора, анемия, хормонален дисбаланс. Тук е нужен лекар, но не пречи първа помощ да окажат спанакът, бобът, цвеклото и птичето месо.

Крампи

Може да е заради недостиг на магнезий, калий и калций в организма и на витамини от групата В. Ако човек се натоварва усилено и се поти, чрез потта губи бързо водоразтворимите витамини В. За да навакса, трябва да яде повече банани, бадеми, лешници, тиква, череши, ябълки и грейпфрут.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар