От къде идват татуировките, как са измислени и за какво са служели

Преди повече от 6000 години пещерните хора си правели разрези по кожата, в които вкарвали лекарства, приготвени от цветни билки, Най-старата татуировка е открита върху мумия на мъж от IV в. пр. Хр. Тя представлява образи на магаре, овен, планини, елени и въображаемо месоядно животно, изрисувани върху ръката на мумията с помощта на тръни.

Татуировки по ръцете на жена от Индия

Зов от затвора

В Древна Гърция робите били татуирани по лицата, за да бъдат разпознавани веднага. Татуировките можели да служат и за предаване на съобщения. През 499 г. пр. Хр., тиранът на гръцката колония Милет, Хистией, който по това време бил затворник в днешен Иран, решил да предизвика бунт. Той наредил върху остригната глава на най-верния му роб да бъдат татуирани неговите нареждания. Когато косата на роба поникнала, той го изпратил като секретно съобщение при своите поддръжници.


Полинезийско изкуство

За първи път думата „татуировка“ е спомената в дневника на прочутия мореплавател Джеймс Кук, писан по време на експедицията му в южната част на Тихия океан през 1769 г. Терминът означава „бележа“ на езика на таитяните.

Става дума за свещено полинезийско изкуство със социална, политическа и културна роля. До началото на XIX в. то било забранено от мисионерите като варварско. Възражда се отново след 1980 г.

Моряшки мотиви

През XVIII в. моряците започнали да татуират по загорялата си от слънцето кожа сюжети от своя живот или различни суеверия – образ на петел или прасе върху долната част на ходилото спасявал от удавяне, котвата над лакътя свидетелствала за прекосяване на Атлантическия океан, а драконът – за достигане до бреговете на Китай. През XIX в. no-хитрите започнали да татуират разпятие на гърба си и това ги спасявало от наказание с камшични удари.

Татуирани звезди

През 1891 г. американецът Самуел 0’Рейли изобретява електрическа машина за татуиране. През този период най-голям успех татуировките имат все още главно сред криминални и маргинални типове. През 1954 г. в Сан франциско се открива специално ателие, което бързо добива голяма популярност. През него преминават звезди като Дженис Джоплин, Шер, Хенри фонда, които правят таутирането модно.

Освен, че е временно, появилото се преди 5000 г. рисуване с къна – мехнди, се отличава от останалите видове татуиране и по това, че е възникнало като украса, но постепенно е добило и други значения. Днес индийските жени разчитат мехнди да им носи щастие и защита от неприятности.

Алое вера гел “ Леки крака“ 125мл С бърз охлаждащ ефект! Незабавно усещане за свежест, облекчение и комфорт!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар