Трудният избор на подрастващите: как да ги улесните?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Предлагате му да си избере между уроци по ски и уроци по волейбол, а то ви гледа измъчено

deteto-puber

Защо? Не е ли прекрасно да имаш избор между две възможности? Ами не е за повечето тийнейджъри. Някои от тях се тормозят истински от необходимостта да правят избор.

Това обаче не означава, че вие като родители трябва да избирате вместо тях. Оправдание е, че така щадите детето. Истината е, че така е по-лесно за вас. Само че тийнът пропуска възможността да се научи на полезно умение. Психолозите предупреждават, че способността да се прави избор е свързана със способността да се взимат сериозни решения.

Проблемът на юношата идва оттам, че обикновено се намесват чувствата – радост, страх, силно желание. Децата (пък и възрастните) трудно взимат рационални решения в състояние на силна емоция. Това е обяснено от редица медицински изследвания за работата на мозъка. Припомнете си го следващия път, когато вашето хлапе ви изнерви с невъзможността да избере между кифла и кроасан. Ще се оправите сравнително безболезнено с кифлата и кроасана, но скоро ще дойде момент, в който детето ви трябва да реши къде и какво да учи. Докато стигнете до този ден, трябва вече да сте положили всички усилия, за да може то да прави избори с увереност.
Разговаряйте с тийна като с възрастен.

Най-важната причина да положи усилия да се научи да избира е прост факт – човек цял живот решава дилеми и колкото по-голям става, толкова повече му се налага да прави това.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар