Искате да си купите нов килим? Следвайте тези съвети!

промоции

Както всяка друга част в интериора, така и килимите следват непрекъснато променящите се модни тенденции. През следващата година те ще ни мамят с имитации на плочки и мрамор.

Наред с тях обаче обратно в играта влизат старите и добре познати персийски килими. Геометричните фигури пък ще устоят още един сезон. Те са все така актуални, макар и в много и различни варианти. Що се отнася до цветовете – 50-те нюанса сиво и поне още толкова различни багри на кафявото ще властват над

килим

Добре е височината на косъма да е поне 10 мм

пода. За сметка на това обаче можем да забравим за малките килимчета и пътечки. Илюзията, че стъпвате по мрамор, макар и той да е топъл и мек, изисква по-голяма площ от земята да е покрита.

Качество

За да си вземете нещо наистина качествено, трябва да проследите от какви материали е произведен килимът, дали е омекотен и термофиксиран, за да не се „сплесква“, когато стъпвате върху него или поставите някаква мебел.

Добре е височината на косъма да е поне 10 мм. Късата нишка е по-лесна за поддържане, но пък не е толкова мека и „поглъщаща“, и обратно – дългата нишка е по-приятна на допир, но пък събира повече прах и мръсотия.

Дебелината също е от значение поне от гледна точка на изолацията. Хубаво е да обърнете внимание и на това дали килимът е антибактериален и защитен ли е от молци. По ваша преценка пък трябва да направите избор между гладко тъкана или релефна повърхност.

След като решите на какво точно да се спрете, добре е да се консултирате и дали килимът се нуждае от допълнителна подложка против подхлъзване. Те също са различни видове, като цените започват от 6 лв. за 67,5 х 200 см мрежова постелка и стигат до 20 лв. за 165 х 235 см. плътна постелка. Това, което трябва да проследите, е да са подходящи за всеки тип настилка и помещение, дори и такива с подово отопление. Хубаво е също да стават за машинно пране.

Цени
След като купите подложка и се спрете на някой модел килим, който отговаря на всички критерии за качество, трябва добре да прецените каква големина ви е нужна.

Подова постелка с размери 200 х 290 см, която имитира мрамор, ще ви излезе между 300 и 400 лв. В случай пък че нямате толкова свободно място и изберете по-малък вариант, например 120 х 170 см, крайната сума ще е не повече от 120 лв.

Приблизително такава е и цената на килим 160 х 230 см, който внушава илюзията, че стъпвате по плочки, подредени на шахматен принцип в цветове бяло, сиво и черно, пише „Телеграф“. Малко по-голям вариант на „плочките“ – 200 х 300 см, ще ви излезе около 200 лв. Мрежестите мотиви и геометричните фигури излизат малко по-скъпо. При тях 170 х 240 см, е на цена около 350 лв.

Комплекти

Персийските постели пък запазват своя статут на аристократичен и луксозен избор. В голям размер 200 х 300 см, цената им достига колосалните 2000 лв. В малък вариант, тип „пътечка“, килимчетата излизат между 500 и 700 лв. Като заговорихме за лукс, няма как да не споменем и все по-актуалните кожи. Телешка кожа за под в кафяво или бяло ще ви струва 350 лв.

Далеч по-евтина е овчата, която струва 70 лв. Ако средствата не ви притесняват, може да заложите и на комплектите. В момента много магазини вече предлагат опцията килим, пътека и калъфка за декоративна възглавница в един и същ мотив. Те могат да бъдат купени както заедно, така и поотделно, като общата им цена излиза между 350 и 500 лв.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар