Идеи за заети родители: Как да общувате правилно с децата си?

Ти лайф за Лекува

Какво се получава в днешно време? Често общуването с децата в семейството се свежда до минимум поради многото ангажименти в работата и вкъщи. Но не бива да забравяме, че мама и тати са най-важните в живота на детето хора.

Затова ви предлагаме да обърнете внимание на евентуалните грешки и на няколко лесни начина, с които – без да променяте драстично ритъма си на живот – можете пълноценно да общувате с децата си.

родители деца

Не сравнявайте своето дете с други

Най-честите грешки, които правим уж за благото на детето

– Напрягане на тема време: ако карате детето сутрин да се приготвя по спешност, а по пътя едва ли не да тича, това определено не е начин да го учите на дисциплина и усет за време. По-добре го научете да познава часовника и го предупреждавайте колко време има за приготвяне. Ако успее да се справи по-бързо, ще поиграете на нещо няколко минути.

– Сравняване с други деца: на родителите понякога им писва все да обясняват – по-лесно е да сравнят своето дете с друго, което се справя по-добре. Но така детето се чувства непълноценно. Откажете се от това: по-скоро го мотивирайте с думите „ще се справиш – опитай“. И го сравнявайте единствено със самото него в миналото.

– Потискане на чувствата: и децата имат трудни моменти – не им забранявайте да плачат или да изразяват одобрение или недоволство, пише „Журнал“. Така цял живот ще се страхуват да показват чувствата си. Научете детето си да споделя емоциите си – да се радва на живота и да не се разстройва по всякакъв повод.

– Шантажиране и успокоение: важно е да не позволявате на детето да ви „води за носа“ с истерични пристъпи – някои деца се възползват (често несъзнателно) от смущението на родителите си пред хората и успяват да ги изнудят да им купуват разни неща, за да се успокоят.

Има начини

И те съвсем няма да ви костват кой знае какви усилия. Опитайте.

– По пътя към къщи. След напрегнатия ден взимаме детето от градина или училище и тръгваме към къщи и почти не говорим. А би било добре именно в този момент да превключите и да се отдадете на общуване!

Поинтересувайте се какво е правило и не се отнасяйте с пренебрежение към неговите преживявания. Ако хлапето мълчи или отговаря лаконично, вие първи разкажете за своя ден, като не премълчавате проблемите, но и не ги драматизирате.

Просто бъдете откровени – нещо може и да ви е разстроило, но покажете на детето как сте чакали срещата с него в късния следобед – така то ще се почувства важна част от живота ви.

– Седмичен семеен ритуал. Създайте си навика веднъж седмично да правите нещо заедно – разходка в парка, съботен футбол или пък почерпка в сладкарница.

Важно е да е удоволствие за вас и за детето. И нещо важно: изключвайте си телефона през това време. Така, като отделяте 2-3 часа седмично само на детето, това ще се превърне във важна част от вашата комуникация и чудесен спомен за хлапето, когато порасне.

– Вършете заедно домакинската работа. За детето ще се окаже много интересно да ви помага с нещо – така ще прекара с вас известно време. Пък и после ще имате време заедно да порисувате или поиграете на нещо.

Научете хлапето да бъде помощник вкъщи, като се съобразявате с възрастта му. Опитвайте, показвайте му, правете го забавно – нека не приема работата като тежест.

– Ограничете безцелно прекараното време. Изработете си навика като се приберете, да прекарвате по-малко време пред телевизора или компютъра, и то едва след като сте отделили време на детето си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар