Най-големите ползи и вреди от дъвките – трябва да ги знаете!

Днес дъвката се е превърнала в доста удобно средство в грижата за чистотата на зъбите, а за децата, разбира се, тя остава предимно забавление. Така че за дъвката сякаш няма възраст – харесват я и малки, и големи. Но неминуемо си задаваме въпроса: а дали има някакви вреди от дъвченето на дъвка? И всъщност какви са истинските ползи?

Какво се случва, когато дъвчем дъвка

дъвка

Дъвката може да освежи дъха, но да предизвика кариеси

В процеса на дъвчене в устната кухина се извършва неутрализация на киселините, които са следствие от жизнените функции на бактериите. Тези киселини участват активно в образуването на зъбната плака, така че всъщност дъвката спира формирането на вредни отлагания по зъбната повърхност. Да видим какви са другите ползи.

ПОЛЗИТЕ

Освежава дъха и почиства

Освен с възвръщане на киселинно-алкалния баланс, дъвката помага за почистването на зъбите и освежава дъха. Тя определено почиства устната кухина от хранителни остатъци, но само повърхностно. При труднодостъпните места тя остава безсилна. Затова дъвката е само допълнително средство в грижата за хигиената на устната кухина.

Отражение върху целия организъм

Механизмът на дъвчене действа благоприятно върху целия организъм. Как? Първо, дъвченето укрепва горната и долната челюст и нормализира процеса на кръвообращение в тъканта на венците. Второ, с помощта на дъвката можем да се справим с ефекта на заглъхване на ушите (при пътуване със самолет или скоростен влак).

Психологически ефект

Невропатолозите са установили още един удивителен ефект от дъвченето – на много хора дъвченето помага да се справят с натрапчивите, тежки мисли. Дъвченето при емоционална превъзбуда помага на човек да се успокои и да предотврати стресова ситуация, пише „Журнал“. Да, според някои лекари това може да е проблем, защото напомня ефекта, който дават пушенето и използването на шоколад в големи количества, а при тях има опасност от получаване на зависимост.

Но всъщност дъвченето на дъвка е най-безопасният начин за справяне с напрежението. А и самият процес на дъвчене не само помага за успокояването на напрежението и нервите, но така човек успява и да се съсредоточи (въпреки че според някои лекари шофьорите не бива да дъвчат, защото това намалява концентрацията на вниманието)…

По темата ползи и вреди специалистите все още имат разминавания в мненията и като резултат от различни проучвания понякога едно и също нещо се оказва и полезно, и вредно. Но най-често в крайна сметка се оказва, че умерената употреба дава положителен, а прекомерната – отрицателен ефект.

ВРЕДИТЕ

Да видим какви са минусите, ако човек след всяко хранене дъвче дъвка. Да започнем с това, че трябва да има мярка в използването на дъвката за хигиенизиране на устата. Достатъчно е да се дъвче 5-10 минути, за да се извърши повърхностно почистване на устната кухина и да се активизира отделянето на слюнка. Ако това правило се пренебрегва и дъвката се дъвче твърде често и дълго, можем да се сблъскаме със следните проблеми:

– Дисфункция на работата на стомаха и дванайсетопръстника заради прекомерното отделяне на стомашен сок.

– Нарушения в тъканите около зъбите – може да доведе до влошаване на кръвообращението в тъканите. Това води до възпалителен процес, който благоприятства развитието на заболявания като пародонтит и гингивит.

– Отслабване на зъбния емайл, промяна в цвета на зъбите.

– Нарушения в работата на темпоромандибуларната става (която свързва костта отстрани на главата с долната челюст), главоболие.

– Повишаване на степента на сухота в лигавицата на устата, тъй като прекомерното дъвчене на дъвка нарушава нормалния процес на изработване на слюнка, а впоследствие се получават негативни изменения в устната кухина – кариеси, зъбен камък, пародонтит, както и проблеми в храносмилателната система.

– Риск от образуване на гастрити и язви при често дъвчене на гладен стомах.

– Твърде честото дъвчене на дъвка от едната страна на челюстта води до външна асиметрия на лицето, защото там мускулите се развиват повече. Прекомерната активност от едната страна може да стане причина и за развитие на заболявания на устната кухина.

– Важно е децата да не прекаляват с дъвченето на дъвки, защото при подрастващите това може да причини проблеми в развитието на зъбите. Според някои специалисти дъвката, особено при надуване на балончета, значително може да промени захапката и да доведе до неправилно подреждане на зъбите.

– Ако в състава си дъвката има вредни компоненти, негативният ефект от използването й се увеличава многократно. Например захарта в дъвката подпомага развитието на кариеси. Оцветителите, стабилизаторите и някои емулгатори вредят на черния дроб и предизвикват проблеми в работата на червата.

Фенилаланинът в някои дъвки пречи на работата на нервната система. Някои заместители на захарта пък могат да въздействат отрицателно на работата на кръвоносните съдове и процеса на храносмилане (например аспартамът и ацесулфамът.

Като знаете какви са плюсовете и минусите на дъвката, можете да вземете правилно решение колко често е добре да я употребявате. Все пак дъвката е само приятно допълнение към цял комплекс мерки, които е необходимо да се изпълняват ежедневно, за да може усмивката ни да остава красива, зъбите – здрави, а и организмът ни да не страда от различни странични ефекти.

С дъвките, в които има канела, не трябва да се прекалява, защото има риск от образуването на язви в устната кухина. Ментолът в дъвките пък може да предизвика алергична реакция.

Как да използваме дъвката правилно

Най-важното е да прибягваме до дъвченето на дъвка с една определена цел – хигиена на устната кухина след хранене при невъзможност да почистим зъбите си с четка или конец. Добре е една дъвка да остава в устата ни максимално 15 минути. Препоръчва се да се избягва дъвченето на гладно – само понякога лекарите препоръчват да се дъвче 5 минути преди хранене, но само с цел да се стимулира изработването на стомашен сок.

Никога не пренебрегвайте качеството на продукта: залагайте на сигурни производители, за да не попаднете на дъвки, в които има прекалено много добавени подобрители и оцветители.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар