5-те най-големи мита за простудата – ето ги!

Хрема, кашлица, запушен нос, главоболие, настинка… Познато ни е, но колкото и често да ни се случва, невинаги правим това, което е правилно. Ето пет от най-разпространените митове за простудата, на които не бива да вярваме.

Мит 1

простуда

Най-големите заблуди за простудата

Настинката настъпва при преохлаждане

Предполага се, че ако се обличате топло, не пиете студени напитки и никога не замръзвате от студ, докато сте навън, няма да ви хване настинка. Това не е напълно вярно, защото има болести на дихателната система през есента и зимата, които не се повлияват от тези предохранителни мерки.

Острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ) например се предават по въздушно-капков път. Вярно е, че сезонното подсилване на имунната защита помага да не се предадете лесно на атаките на студа, но в този случай далеч по-важно е да не сте в контакт с болен от ОРВИ. А през есента и зимата прекарваме много повече време в затворени помещения, на топло, но сред много хора – в офиса, в градския транспорт, в училище, в театъра, киното или концертната зала.

Там вирусите на различни респираторни инфекции се предават много по-лесно от човек на човек по въздушно-капков път.

Съвет: В сезона на ОРВИ проветрявайте често помещенията, в които работите и живеете. Смяната на въздуха намалява концентрацията на болестотворните вирусни частици, които вдишвате с него, без да усетите. По възможност посещавайте по-рядко обществени мероприятия в затворени помещения и стойте далеч от хора, които имат хрема и кашлица.

Мит 2

За да не се простудим, е необходимо да приемаме имуностимулатори

Това най-често е съветът на познати и приятели, които твърдят, че така се пазят да не хванат грип или друга вирусна инфекция. Доста от тези широко рекламирани препарати обаче може само да ви вкарат в разходи.

Никога не приемайте имуностимулатори, без да сте се посъветвали с лекаря си. Той ще прецени дали имате нужда, както и ще ви предпише клинично доказани препарати. Не взимайте на своя глава никакви медикаменти за подсилване на имунитета, защото при прием без лекарски надзор може да нарушите имунния баланс в организма си и да нанесете сериозна вреда вместо полза на здравето си.

Съвет: Правилният режим на хранене с разнообразна и балансирана храна, редовната почивка за презареждане на организма, пълноценният по време и качество сън и активният живот без обездвижване ще ви осигурят достатъчно защитни сили срещу сезонните атаки на вирусите.

Няма смисъл да приемате ненужни препарати, ако не са ви назначени от лекар.

Мит 3

При настинка не е необходимо да се пие антибиотик

Вярно е, че антибиотиците не действат при вирусни инфекции и няма смисъл да се употребяват. Но това правило не се спазва при всички случаи. Ако лекарят ви след вторичния преглед по повод ОРВИ ви предпише антибиотик, не бързайте да го обвинявате в неграмотност и професионална грешка.

Специалистът е преценил, че има вероятност към първичната вирусна инфекция да се е присъединила и бактериална, което се наблюдава често като последствие от грип, например. Тогава приемът на антибиотик е напълно оправдан и предписанието трябва да се изпълни, за да ви предпази от още по-сериозни усложнения.

Съвет: Никога не се самолекувайте, а още по-неправилно е сами да решавате какъв антибиотик да пиете.

Неподходящо подбраният медикамент от тази група може да увреди функциите на бъбреците, черния дроб, имунитета. Освен това се развива резистентност на бактериалните инфекции към определени антибиотици – когато ги пиете без нужда само товарите организма си, а когато се наложи да се лекувате с дадения антибиотик, може да не ви повлияе.

Следвайте единствено лекарските съвети, дадени на вас, а не препоръките на близки и познати – лекарството, което е помогнало на тях, може да навреди на вас.

Мит 4

При боледуване от простуда трябва да пазим леглото, докато оздравеем напълно

Действително през първите два-три дни е желателно да си останете вкъщи и да си лежите в кревата. Така опасността за вас от усложнения вследствие респираторната инфекция намалява, както и вероятността да заразите хората около вас, пише „Журнал“. Но да прекарате целия период на боледуване (поне седмица) в леглото, въобще не е необходимо.

След като мине острият период в началото на простудата или грипа (температурата спадне, болките в мускулите намалеят, общата отпадналост отшуми) и посъберете сили, опитайте се да станете и да се раздвижите. Продължителното залежаване и липсата на физическа активност дълго време водят до забавена обмяна на веществата в организма и отслабване на мускулите на тялото.

Съвет: Започнете с разходка из стаята и дома си, на следващия ден излезте навън до близкия парк. Вкъщи правете лека гимнастика на отворен прозорец – не се притеснявайте от студа, свежият въздух и движението само ще ускорят оздравяването ви.

Мит 5

Приемът на високи дози витамин С пазят от настинка

Тази научна хипотеза от средата на XX век се поддържа активно от „бащата“ на витаминотерапията – Лайнъс (Лайнус) Полинг, американски химик от немски произход, носител на две Нобелови награди. Идеята му обаче не намира експериментални потвърждения във времето.

Според съвременните изследвания употребата на високи дози аскорбинова киселина (витамин С) не повлиява по никакъв начин продължителността и тежестта на простудното заболяване. Дори напротив – злоупотребата с витамин С може да предизвика обостряне на бъбречнокаменната болест, раздразване на слизестата тъкан на стомашно-чревния тракт и даже остър панкреатит (възпаление на панкреаса).

Съвет: Не рискувайте с високи дози витамин С. Препоръчителният дневен прием на аскорбинова киселина е 70-100 мг.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар