Кога да пуснете тийнейджъра сам в чужбина?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Миналата година с огромно притеснение сте пуснали тийнейджъра за първи път на море с приятели

дете чужбина
Нещата са протекли почти гладко. Този път обаче той като че ли иска прекалено много от вас – да замине с компанията си в чужбина. Преди да отговорите с твърдо „не“, обмислете няколко неща.

Защо според вас тийнът иска точно такава почивка? Ако сте излизали с него зад граница и знаете, че обича да разглежда забележителност, с лекота се справя с общуването на чужди езици, любопитен е към света, вероятно го тегли естествена страст към пътешествия. Но ако през цялата година сте се карали за щяло и нещяло, правил ви е напук за всичко, имал е лоши прояви и сте убедени, че се среща с лоша компания, причината може да е съвсем друга – той иска да избяга по-далеч от вас, за да прави, каквото намери за добре. В първия случай бихте могли да го пуснете на екскурзията при твърди условия, във втория отговорът трябва да е „не“.

Преценете дали тийнейджърът е достатъчно зрял. Умее ли да взима разумни решения и да ги отстоява? Общува ли еднакво добре с връстници и с възрастни хора? Признава ли провалите си? Ако отговаряте на всички тези въпроси с“ да“, детето ви е сравнително зряло за възрастта си.

Според психолозите повечето навършили 15 години момичета и момчета би трябвало да са достатъчно отговорни, за да могат да пътуват сами. Но правилото невинаги важи – някои деца преминават точно тогава през кризата на пубертета. Ако вашият юноша засега е черната овца в семейството, не го пускайте.

Разпитайте тийна с кого смята да пътува. Ако иска да тръгне с връстници, които отдавна познавате и харесвате, защо да не замине? Но ако крие каква е компанията, твърдейки, че не е ваша работа, сте прави да подозирате нещо гнило. Има хора, които са наистина опасни и с които детето ви няма работа зад граница.

Важно е също за какъв тип екскурзия става дума. Щом е лагер или организирано пътешествие с гид, програма и строго фиксирани места за спане, няма лошо да пуснете тийна. Същото важи и ако компанията отива на гости у човек, който е близък на някого. Не се съгласявайте обаче да пускате сина или дъщеря си на пътешествие с импровизации. Каже ли „Все някак ще се оправим. Може да пътуваме на стоп, да спим у хора, които познаваме от фейсбук, винаги ще се намери нещо за хапване, ще видим какво ще разгледаме“, му отвърнете с твърдо “ не“ с риск цяло лято да ви пили нервите, пише „Всичко за семейството“.

Щом сте решили да пуснете юношата, в най-големи подробности уточнете как ще се придвижва компанията, къде и кога ще спи. Не забравяйте също, че според българските закони непълнолетните могат да излизат зад граница само с нотариално заверено съгласие за пътуване в
чужбина, подписано от двамата родители.

В случай че сте разведени, в лоши отношения сте с бившия си съпруг и той не е съгласен на това пътешествие, и двамата с юношата се примирете, че няма как да замине.

Осигурете на тийнейджъра достатъчно пари и телефон с роуминг. Още по-добре е, ако апаратът е смартфон, защото така ще може да общувате безплатно чрез фейсбук, вайбър и WhatsApp. Разберете се да се чувате поне по веднъж на ден. Дайте му телефоните на познати, които имате в тази държава, както и на българското посолство – за всеки случай.

Ако пътешествието протече гладко, то ще бъде полезно колкото за тийна, толкова и за вас. Той ще се научи на самостоятелност, ще разбере, че понякога се налага да прави компромиси в името на приятелите, ще се обогати снови знания и впечатления. Вие ще започнете да му се доверявате повече, а това.е много важно във възрастта, в която нишките между родители и деца постепенно изтъняват, но не бива да се скъсват.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар