Любопитни факти за прозявката за хора, които искат да научат нещо непознато!

От десетилетия се развиват различни научни теории в опит да се обясни защо се прозяваме – какво ни кара и каква е целта на този процес. Досега най-убедителна изглеждаше т. нар. теория за рефлекторното допълнително вдишване, призвана да увеличи съдържанието на кислород в кръвта – например когато се намираме в задушно помещение с много хора наоколо, които ни дишат въздуха и ни ощетяват откъм кислород. Само че специално проведено изследване не потвърди тази хипотеза: дори много широка, продължителна и силна прозявка не води до значимо повишение на кислорода в кръвта.

Прозявката

Прозявката

Нова теория


Предлага я международен екип от изследователи от Австрия и САЩ. Според учени от Виенския университет и от Държавния университет на щата Ню Йорк, прозявката има за цел да осигури бърз приток на прохладен въздух в непосредствена близост до главния мозък. По тяхно мнение тя действа като климатик за охлаждане на мозъчния ствол – зоната, в която са разположени множество жизненоважни центрове, регулиращи ключови функции на организма.

Учените провели експеримент, основан на подражателното прозяване, за да проверят идеята си. Те показвали на случайни минувачи по улицата снимки на прозяващи се хора и отбелязвали колко от тях също се прозявали. Опитът във Виена, където средната лятна температура е около 20°С, а зимната – 1,4°С, показал, че в топлото време тестваните се „заразявали“ от прозявката 2 пъти по-често, отколкото в студа. Докато резултатът при американските учени, които провели експеримента си в щата Аризона, където средната температура през зимата е 20°С, а през лятото често надвишава 40°С, бил точно обратен – тестваните се прозявали по-често през зимата и много по-рядко в горещините.

Заключението

Според тези опити излиза, че прозявката е ефикасен механизъм за охлаждане на мозъка при температура около 20°С. При другите температури на въздуха честотата на прозяване съответно намалява, защото при по-студено време рискуваме да преохладим мозъка си, при по-топло – да го прегреем, ако се прозяваме често.

Трябва да се отбележи, че научните изследвания за прозявката не се правят само от чисто любопитство. Австрийско-американският екип предоставя получените данни на различни медицински компании, за да им помогнат в разработките на нови методи за лечение на заболявания на главния мозък. Освен това се напомня, че всяка нова теория за прозяването не отменя, а допълва другите. За целта учените привеждат факти, които не се обясняват само с една концепция – например увеличаването на прозявките се наблюдава както в задушни помещения с много хора, така и в прохладни зали, но по време на скучни лекции или доклади. Противоположни климатични условия, един и същи резултат.

Още факти:

Прозявката е „заразителна“ – има свойството да се предава от прозявс щия се на друг човек, който го вижда. Причината за този факт все още не е изяснена.

Прозяват се не само хората, но и много представители на различни животински видове: млекопитаещи, птици и влечуги.

Прозяват се и още неродените бебета в майчината утроба.

Изкривена прозявка може да причини травма и разместване на челюстите.

Бъдете възпитани – само така ще успеете в живота!

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар