Специалистите дават повече информация за женски полови проблеми

Интимна сухота, фибром, херпес… обикновено се притесняваме да споделим тези неприятности с лекаря.

Женски полови проблеми

Женски полови проблеми

В следващите редове специалистите ще отговорят на най-често премълчаваните ни въпроси и ще обяснят кои са най-новите методи за лечението на проблемите, които се срамуваме да признаем.

Какво е решението на интимната сухота?

Липсата на овлажняване по време на сексуален акт може да се появи на всяка възраст. Но ще ви помогне подходящият овлажняващ крем на базата на естрогени или хормоналната таблетка. За жените, които не искат или не могат да предприемат това лечение, например прекаралите рак на гърдата, не остава друго решение, освен лубрикантът, какъвто трябва да ползват при всеки полов контакт. Но две ефикасни решения се появиха напоследък и белязаха страхотен прогрес. Едното е инжектиране на хиалуронова киселина. Гинекологът, в кабинета си и под местна анестезия, инжектира този гел в задната стена на вагината. Зоната получава хидратация и гъвкавост, които позволяват проникването да бъде безболезнено в дните след интервенцията. В повечето случаи омекотяването на лигавицата в тази зона е достатъчно, за да стане сексуалният акт приятен. Един сеанс е достатъчен. Втората опция е лазер С02. Той се използва и в естетичната медицина и е безболезнен. Гинекологът изпраща по цялата повърхност на лигавицата слаби импулси лазерен лъч през тръбичка, която се вкарва във вагината. Лазерът леко полира тънък слой от лигавицата на вагината. При зарастването й се възобновяват клетки и кръвоносни съдове, което позволява правилна лубрификация в следващите около петнайсет дни. Нужни са обаче много сеанси.


Можем ли да излекуваме вагиналния херпес?

Уви, не. Сексуално предаваният вирус на херпеса, веднъж настанил се в клетките ни, не мърда от там. Двата вируса на херпеса (Herpes simplex 1 или 2) формират лезии върху гениталния апарат, малки мехурчета (или ранички). Чувства се сърбеж, парене, а при някои хора и болка. След първата криза могат да последват и други, обикновено това се случва при понижен имунитет. Лечението съчетава антивирусни таблетки и крем срещу болката. При чести рецидиви трябва да се предприеме дългосрочно лечение (по една антивирусна таблетка дневно в продължение на много месеци), което позволява да се разредят, дори да се елиминират кризите.

Задължително ли се оперира фибромът?

Не. Предполага се, че 40% от жените над 35-годишна възраст имат такъв проблем. Ако образуванието е доброкачествено, то не крие опасности и трябва да се остави. Защо? В менопаузата, когато спре хормоналното производство, фибромът от само себе си регресира и понякога дори напълно изчезва. Но при младите жени този тумор може да расте и да провокира твърде обилна менструация. Тогава лекарят предприема лечение, за да облекчи пациентката. Операция се прави само в краен случай. Два типа лечение се прилагат, които продължават месеци наред. Първото, хормоналното (агонисти на GnRH), понижава нивото на естрогените и съответно размера на фибромите. Предимството: предотвратява се кървенето и се намалява рискът от анемия. Неудобството: провокира се временна менопауза и може да се появят топли вълни. Но има по-нови методи на лечение: рецепторни модулатори прогестерон. Те имат същите предимства и скорошни изследвания доказаха, че, взимани месеци наред, те биха могли да предотвратят интервенцията.

Притовозачатъчни и рак – какво е положението?

ЕстропрогестатиВната таблетка е чудесно средство за контрацепция. Тя съвсем леко увеличава риска от рак на гърдата, но намалява с 60% риска от рак на дебелото черво и с 40% – този на яйчниците. Но пък води до повишен риск от тромбози и съдови инциденти. Внимавайте с това, ако сте наследствено обременени! Ако пушите, по-добре изберете друг начин на контрацепция. Когато пътувате в самолет, ставайте често и се раздвижвайте, за да активирате кръвообращението си.

Задължително ли полипите по матката се превръщат в рак?

Не, тъй като те са доброкачествени тумори. Към 40-годишна възраст, в резултат на лекия хормонален дисбаланс в полза на естрогените, тези малки образувания на лигавицата могат да се умножат и да провокират кървене. Смяна на противозачатъчното или хормонално лечение ще решат проблема. Хирургия не се препоръчва, освен в краен случай.

Какви черти на женския характер пречат да живеете пълноценно?

Как ще реагирате, ако разберете, че половинката ви си пада по порнографията?

Дали знаете всичко за оргазма? Едва ли, но можете да научите повече, ако прочетете това!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар