Трябва ли да се храним, докато сме болни от настинка или грип?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Колкото и да се пазим от грип и настинки, понякога се разболяваме

hranene-pri-grip-i-nastinka
По-бързо се преборваме с вирусите, ако си останем вкъщи няколко дни. В това няма никакво съмнение. Но въпросът за храненето по време на боледуване предизвиква дискусии.

Според някои учени природата си го е решила – липсата на апетит издава, че гладът има полезна роля в борбата с инфекцията. Вместо да храносмила, организмът пести енергия, за да надвие вируса. Другата гледна точка се опирана изследвания, според които определени храни помагат за обезвреждането на болестотворните агенти. Според някои проучвания липсата на достатъчно енергия може да потисне имунитета, а умереният калориен прием има свойството да ускорява оздравяването. Освен това при повишена температура организмът се изтощава и е от съществено значение в тялото да постъпват ценни микро- и ма-кроелементи и да не се допуска дехидратация.

Най-доброто решение е да хапвате кисело мляко с лимон и чесън. Да, вкусът не е от най-приятните, но два дни на тази пиперливо-кисела диета, и ще забравите за всякакви сезонни неразположения. И тъй като всеки човек има индивидуални усещания, нужди и потребности, нищо не пречи да се доверите на тялото си и да хапвате само тогава и само това, което то иска. Но колкото до приема на течности – той е задължителен, дори и нищо да не ви се яде. Ако имате болки в гърлото, избягвайте топлите напитки. По-добре нещо хладко, или студено, отколкото горещо – така ще облекчите болките в гърлото. В този случай чаят от джинджифил и мед върши много добра работа.

Излиза, че нещата са доста сложни, затова трудно може да се изведе общо правило. Значи, вслушвайте се в сигналите на тялото си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар