Научете детето да споделя с Метода на Джъстин Риклефс

Опитайте се да скъсите дистанцията с детето още от най-ранна възраст

дете споделяне
Как мина днес в училище, питате детето. Добре, отговаря то. Какво учихте, опитвате се да изкопчите нещо по-конкретно. Най-различни неща, отвръща уклончиво. Подобен диалог вероятно звучи познато на много родители. Той обаче не дава информация нито за случващото се в училище, нито за начина, по който се чувства вашият син или дъщеря.

Джъстин Риклефс, работещ активно в областта на приложната психология, предлага няколко въпроса, с които да извадите взаимоотношенията си от шаблона и да скъсите дистанцията помежду си.

Попитайте детето коя част от деня му е харесала най-много. Така го провокирате да си припомни момента, в който се е разсмяло, впечатлило или се е почувствало удовлетворено. Причината може да е отлична оценка, игра с приятел, забавна случка, запознанство с нов текст или музика. Каквото и да е, дайте възможност радостта да се изживее отново.

Днес имаше ли проблем с някое дете – това е друг въпрос, които издава интерес и загриженост към случващото се в училище. Възможно е точно вашият наследник да е бил в центъра на конфликтна ситуация и по този начин го подтиквате да сподели. В други случаи вероятно ще узнавате за сблъсъци между съученици и упражняван тормоз.

Коментирайте и анализирайте инцидентите заедно с детето. Развивайте неговата съпричастност и го насърчавайте да помага на по-слабите. При възникваща опасност не се колебайте да уведомите класния ръководител.

Когато малкият ученик се върне у дома, той потъва в обичайната семейна среда и проблемите остават на заден план. Затова се постарайте още преди да се приберете вкъщи, да го попитате какви трудности е срещнал в училище. Този въпрос ще го накара да си признае онова, което го мъчи – труден за овладяване предмет, учител или съученик, склонен да се заяжда с него. Хубаво е да знаете за тези неща.

Не пропускайте въпроса: коя беше най-интересната случка днес. Той провокира детето да разказва и да влага артистичност и въображение. Дори историята да не е особено интригуваща, изслушайте я внимателно и я насочвайте правилно с допълнителни въпроси. Това е едно непринудено упражнение по преразказ.

Много е важно да попитате детето какво би променило в изминалия училищен ден, ако имаше възможност. Положителният отговор може да е от рода: щях да удължа голямото междучасие, за да играем по-дълго. Но този въпрос би могъл да предизвика разкаяние и желание да се поправи нечестна постъпка, пише „Всичко за семейството“. Например: днес преписах на теста, съжалявам. Възможността да признаеш грешката си дава шанс да я осъзнаеш и да се поучиш от нея.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар